Il·lusió, esforç, tenacitat, desengany. Aquesta és la progressió resultant de les restriccions decretades per combatre la covid-19 sobre l’ànim del tenor Roger Padullés. Segur que artistes d’altres disciplines artístiques deuen sentir i patir el mateix, però com que aquí venim a parlar de solfa ens centrem en els músics. El cantant es dolia amb raó que darrere dels teatres i auditoris tancats s’hi amaguen setmanes d’estudi llençades a les escombraries. En el seu cas, sis projectes. Però aquest no és l’únic cas. Ho confirma la fredor de les dades.

Les de l’Acadèmia Catalana de la Música (ACM), per exemple, quan indiquen que fins al setembre del 2020 en el sector de la música en viu s’havien cancel·lat més de 4.000 concerts amb unes pèrdues d’ingressos estimades en més de 40 milions. I no només això, a les cancel·lacions del darrer any s’hi afegia que el 70 % dels músics no tenen cap concert contractat o aparaulat per a aquest 2021. L’informe de l’Acadèmia també es feia ressò de la pèrdua del 65 % dels ingressos del sector discogràfic i dels ingressos no percebuts en el període de març a juny del 2020 per part de les escoles de música de titularitat privada, que s’estimen en 725.000 euros.

Les pèrdues d’ingressos dels principals equipaments culturals a causa de la cancel·lació de la programació d’activitat són milionàries. Encapçalen la llista el Gran Teatre del Liceu i el Palau de la Música Catalana amb més de 10 milions de pèrdues cadascun, mentre que les de l’Auditori de Barcelona s’apropen als 5 milions.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.