La inacció no sol ser notícia. Un dels fenòmens internacionals més rellevants d’aquest any, com és la sorprenent inacció de les Nacions Unides davant l’epidèmia de la covid-19, ha passat pràcticament desapercebut. El Consell de Seguretat no ha fet res, paralitzat en la seva activitat amb l’excusa del confinament, però encara més pel desinterès dels seus cinc membres permanents i, destacadament, per les difícils relacions entre la Xina, Rússia i els Estats Units, qualificades de «les més disfuncionals de la història» pel seu secretari general Antonio Guterres.

PUBLICITAT
Renfe / Somos tu mejor Opción

Just en l’any del 75 aniversari de la Conferència de San Francisco, en la qual els aliats vencedors a la guerra mundial van construir la nova organització sobre les cendres de la Lliga de Nacions, Nacions Unides arriba a la paràlisi actual, que ha començat a plantejar seriosos dubtes sobre la seva capacitat de supervivència com a agent rellevant per a l’ordre mundial. L’erosió del multilateralisme, resultat de l’acció devastadora de Donald Trump, n’és potser el factor més vistós. No hi ha organització, conveni o mecanisme de resolució de conflictes que no hagi quedat afectat per la fòbia trumpista contra els pactes i els tractats multilaterals.

El darrer i més aparatós atac l’ha patit l’Organització Mundial de la Salut, acusada per la Casa Blanca de partidisme proxinès i convertida en el boc expiatori dels errors comesos per l’Administració federal dels Estats Units en el combat contra el virus. Donald Trump ja s’ha retirat de la Unesco i del Consell de Drets Humans. Ha suspès els fons d’ajuda als refugiats palestins. Ha imposat sancions als funcionaris del Tribunal Penal Internacional. La llista és inacabable i abasta tractats i organitzacions comercials, acords bilaterals de desarmament amb Rússia i un acord multilateral de tanta transcendència com el de París del canvi climàtic, i fins i tot aliances tan centrals en l’ordre mundial com l’OTAN, a la qual amenaça de sortir-ne.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.