El dia de febrer de 2021 que el president més jove de l’Amèrica Llatina (fins a l’arribada al poder de Gabriel Boric a Xile) va arrasar en les eleccions del Salvador, gran part del continent, tota l’Amèrica Central i, sobretot, els Estats Units, es trencaven el cap a la recerca de claus, pistes... alguna cosa. Qualsevol indici que permetés saber què faria amb tant de poder l’home de 39 anys que acabava de guanyar per golejada en les eleccions a l’Assemblea esborrant d’un cop de ploma qualsevol amenaça d’oposició. Fins llavors, la seva anterior cita electoral, dos anys abans, l’havia resolt com acostuma a fer, arrasant a les urnes.

Totes dues victòries les va aconseguir sense necessitat de trepitjar els carrers, fer petons als bebès, acudir a debats, fotografiar-se amb líders estrangers o donar una sola entrevista en profunditat, i amb un programa electoral ambigu. La seva victòria va ser la consolidació del projecte polític més interessant de l’Amèrica Llatina des del sorgiment del chavisme, una barreja de populisme, xarxes socials, economia ultraliberal i menyspreu pel passat.

Entre els que esperaven el dilluns següent per saber de Bukele, hi havia l’oposició, líders internacionals, el seu mateix partit i mitjans de comunicació del món sencer desitjosos de saber què tenia al cap un candidat tan enigmàtic. Els think tanks dels Estats Units anhelaven conèixer més detalls sobre l’emigració i les caravanes d’emigrants, moltes formades per salvadorencs, les bandes violentes que tenallen el país, o el nou paper de la Xina i Rússia al pati del darrere dels Estats Units.

El dilluns després de les eleccions s’acumulaven sobre la taula del mandatari les sol·licituds d’entrevistes de la CNN, la BBC, el Washington Post, The New York Times, Los Angeles Times o El País. Els va menysprear tots quan va triar un youtuber, «Luisito comunica», per fer la seva primera entrevista. Llavors, mig món va haver de seguir aquella xerrada, la més llarga d’ençà que va arribar al poder, per saber com parlava, què pensava o com era la sala d’estar de casa seva. Els corresponsals més importants i els analistes més saberuts van haver d’interpretar el personatge mitjançant una entrevista en la qual la pregunta més complicada que se li va fer va versar sobre la qualitat de les onades que banyen les costes del Salvador.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.