Hi ha una imatge icònica d’Odón Elorza (Sant Sebastià, 1955) que el va donar a conèixer a tot Espanya quan a penes feia un any que era alcalde de Sant Sebastià. Era el març del 1992 i tant el terrorisme d’ETA com la kale borroka, que practicaven els joves seguidors de l’organització terrorista, es trobaven en el punt àlgid. En aquells temps se succeïen els atemptats etarres i, dia sí dia també, els cadells del moviment abertzale radical provocaven altercats violents als carrers del País Basc.

El centre de Donostia era un dels seus llocs preferits a l’hora d’incendiar autobusos, col·locar barricades i tirar pedrades o llançar còctels Molotov contra la policia. Els adults practicaven terrorisme amb majúscules, ells, terrorisme de baixa intensitat. Aquell dia del 1992, a Elorza el van avisar que un grup de joves acabava de calar foc a un autobús municipal al Bulevard Donostiarra, a l’entrada de la Parte Vieja i a escassos metres de l’Ajuntament. L’alcalde va sortir del seu despatx i va avançar cap als joves abertzales mentre s’obria la gavardina i a pit descobert els cridava «covards, sou uns covards!». El vídeo es va difondre en totes les televisions i la foto va ser reproduïda en tots els diaris, també en els de fora d’Espanya.

Pot semblar contradictori, però fa pocs mesos, amb ETA ja desapareguda, el mateix Elorza, que va ser alcalde de Donostia durant vint anys i actualment és diputat del PSOE per Guipúscoa, s’enfrontava al Congrés a les dretes que tractaven d’utilitzar les víctimes del terrorisme per atacar el Govern de Pedro Sánchez. En aquesta ocasió, en particular, per desqualificar els pressupostos generals, aprovats amb el suport de 190 diputats, 14 per sobre de la majoria absoluta, entre els quals els cinc d’EH Bildu.

ETA ja no existeix, va anunciar el final de l’acció terrorista el 20 d’octubre del 2011 i la seva dissolució el 2 de maig del 2018. Ja no hi ha atemptats i als carrers del País Basc hi regna la tranquil·litat. A Elorza el molesta que les dretes vulguin donar a entendre que la banda continua en actiu o que sostinguin que la presència dels abertzales radicals a les institucions democràtiques és la prova que ETA ha guanyat.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.