No està clar que el sector agroalimentari a Catalunya tingui el suport d’unes polítiques públiques consistents i coherents tot i tractar-se d’una branca d’activitat d’enorme relleu que ha estat capaç de créixer en volum i en valor afegit, de donar continuïtat a pràctiques tradicionals i d’incorporar tecnologia. L’administració catalana ha posat en marxa un pla estratègic, però alguns dels actors en subratllen febleses i manca d’ambició.

La realitat és que l’agroalimentari és un dels principals sectors ecònomics de Catalunya, si no el primer. Està integrat per 57.423 explotacions agràries, 3.922 indústries d’alimentació i begudes i 436 establiments de la indústria auxiliar agroalimentària, que ocupen directament 163.372 persones i que generen un volum de negoci de 38.205 M€, xifra que equival al 16,28 % del PIB de Catalunya. Per subsectors, el carni està en la primera posició amb el 32 % del volum de negoci, seguit pel fine food (30 %), els olis vegetals (9 %), el vi (7 %), les fruites i verdures (4 %), els cereals i molineria (2 %) i el peix i marisc (1 %). La indústria d’aliments i begudes catalana representa el 23 % de la xifra de negoci del sector al conjunt d’Espanya.

En els mercats internacionals, els aliments catalans han aconseguit un valor significatiu en els últims 10 anys. Les exportacions s’han incrementat un 45 % en volum i un 6 5 % en valor, recull Prodeca, l’empresa pública responsable de la promoció del sector. Amb 9.842 M€ exportats i 8.000 d’importats i una ràtio de cobertura del 98 %, el sector agroalimentari català és el dotzè exportador de la Unió Europea. Les seves exportacions representen el 21 % del total d’exportacions espanyoles en valor i el 26 % pel que fa al nombre d’empreses que exporten regularment.

Però no tots els subsectors comparteixen aquesta visió positiva. Unió de Pagesos, el sindicat majoritari del camp català, es mobilitzava a l’estiu per denunciar la crítica situació econòmica que viu el sector lleter a Catalunya. No ha deixat de fer-ho. A mitjan setembre, participava a Madrid en un altre acte de protesta per reclamar al Ministeri d’Agricultura Pesca i Alimentació un canvi d’orientació en el Pla Estratègic estatal de la Política Agrària Comuna (PAC) que afavoreixi la pagesia professional. Les organitzacions mobilitzades també ho van fer per «reivindicar una Llei de la cadena alimentària justa que contraresti els desequilibris que hi ha a la cadena de valor i que persegueixi els abusos i les pràctiques deslleials que pateixen els productors».

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.