Més enllà de la qualitat de cadascuna, que aquesta és una altra història, la nova fornada de sèries televisives no es distingeix precisament per l’originalitat. Tret d’unes quantes, o més aviat d’unes poques, hi trobem les trames de sempre, els mateixos desenvolupaments dramàtics, les mateixes històries que el cinema, i les sèries precedents, ja han abordat i grapejat fins a no poder més. I això, en el panorama espanyol, es multiplica per cent. O per mil.
Per això, l’emissió de Doctor Portuondo, la sèrie de Carlo Padial basada en el seu llibre de títol idèntic, no solament em sembla un esdeveniment, sinó també un toc d’atenció: és suficient, per a la ficció audiovisual d’aquest país, la repetició incessant d’esquemes que només fomenten una mandra intel·lectual vergonyant, que únicament creen espectadors submisos i passius, robots asseguts obedientment davant del televisor i disposats a devorar, sense cap criteri, sèrie rere sèrie, episodi rere episodi? Perquè Doctor Portuondo posa en dubte aquesta situació des del seu plantejament mateix.
És una sèrie que gairebé no té argument, tret que considerem com a tal les sessions terapèutiques que el protagonista manté amb el seu psicoanalista, un improbable emigrat cubà al qual dona vida amb ímpetu i subtilesa un excel·lent Jorge Perugorría. I també es tracta d’una proposta que aconsegueix elaborar una posada en escena pròpia, una manera particular i intransferible de narrar, de presentar-nos els personatges i explicar què els passa.
Carlo Padial, per descomptat, no és cap desconegut. Representant insigne d’una mena d’humor realment nou, que es nega a cenyir-se als clixés de la broma fàcil i persegueix provocar incomoditat i fins i tot malestar, és ja autor d’un corpus breu, però distingit, de llargmetratges entre els quals hi ha Taller Capuchoc o Algo muy gordo, una fita de la comèdia cinematogràfica espanyola que encara espera el reconeixement que es mereix. Però, a més, Padial és també escriptor i monologuista, responsable d’alguns dels vídeos més sagaços i divertits que es poden trobar a internet, concretament a PlayGround.