Les eleccions legislatives del passat 30 de gener a Portugal han abocat un resultat clar i contundent: el Partit Socialista d’António Costa tindrà majoria absoluta per poder governar sense entrebancs ni necessitat d’acords o transaccions. Aquesta victòria del centreesquerra lusità sorprèn perquè sembla que va a contracorrent de dues tendències polítiques que, pràcticament, ja estan consolidades en el nostre entorn europeu.

La primera es refereix a la dificultat extrema que troben els sistemes parlamentaris i de partits per obtenir majories estables de govern, malgrat les preferències constitucionals per a aquestes. En efecte, les constitucions de postguerra a Europa van dissenyar una sèrie de mecanismes institucionals per garantir l’estabilitat governamental i dificultar la fragmentació parlamentària, com ara la necessitat que les mocions de censura fossin constructives (incorporar un candidat alternatiu) o els biaixos majoritaris dels sistemes electorals, tendents a reforçar els grans partits o a afavorir, directament, el bipartidisme.

No obstant això, aquests instruments són insuficients per frenar avui la proliferació de formacions polítiques, la fragmentació de les opcions electorals i la inestabilitat dels governs, els líders dels quals tenen la necessitat d’articular coalicions amb altres forces, a vegades poc afins entre si. El temps de les majories absolutes sembla que ha passat, com a Espanya.

La segona tendència política és la que està constituïda per la reculada, evident i constatable, que ha sofert en els últims anys la socialdemocràcia a Europa. Les causes són múltiples i complexes, però se’n podrien destacar l’esfumadura del seu vell ideari econòmic i social en l’hegemonia neoliberal; la pèrdua de centralitat de la qüestió redistributiva, i l’ascens de les anomenades «polítiques d’identitat» o la desaparició gradual de les bases materials de suport que sustentaven el projecte socialdemòcrata de la segona meitat del segle XX.

Però heus aquí que, de sobte, ens trobem amb l’excepció portuguesa d’un govern socialista, estable i amb majoria absoluta. Com s’explica? En la tortuosa i conflictiva transició lusitana es va popularitzar un cartell en el qual apareixien filòsofs i pensadors de tots els temps, majoritàriament d’esquerres, que s’interrogaven amb cara de sorpresa sobre Portugal mentre observaven, incrèduls, el mapa del país veí.

 

Un país tranquil

Per als ulls espanyols, sempre irritats, l’existència d’un altre Estat a l’oest de les nostres fronteres i en la mateixa península Ibèrica ha estat sovint un motiu d’estranyesa, o, fins i tot, directament d’ignorància o pretesa arrogància. Un país tranquil, sense tensions regionals, amb un nacionalisme d’Estat molt sòlid i amb una democràcia filla de l’última revolució europea, que sembla que viu i existeix d’esquena a una Espanya que l’envolta i l’atabala amb les seves fanfàrries i la seva crispació política.

PUBLICITAT
Neix DFactory Barcelona, la fàbrica del futur. Barcelona Zona Franca

Encara que sembli mentida, a Portugal es respecten els torns de paraula i no hi ha interrupcions entre els candidats.

Aquí hi podem rastrejar, de fet, la primera explicació del triomf de Costa en les últimes eleccions: enfront de la dialèctica amic-enemic que s’ha instal·lat en la classe política espanyola i en part de l’europea (mirem el Regne Unit o França, sense anar més lluny), els portuguesos continuen enquadrats en el marc del debat democràtic respectuós amb la paraula i amb els adversaris, la qual cosa fomenta un clima més favorable a l’estabilitat i menys amistós amb la polarització. La tranquil·litat lusitana, que a vegades voreja el paroxisme d’una forma de vida contemplativa, és el millor antídot contra el soroll polític en el qual ens hem instal·lat en aquest costat de la frontera. Només cal comparar l’última campanya electoral portuguesa amb qualsevol d’espanyola per constatar-ho: encara que sembli mentida, a Portugal es respecten els torns de paraula i no hi ha interrupcions entre els candidats.

El motiu següent que explica l’excepció lusitana és més concret i circumstancial, encara que opera sobre el teló de fons que acabem de desplegar. L’anterior govern de Costa estava sostingut per un pacte de suport amb el Bloco de Esquerda i el Partit Comunista, formacions totes dues a l’esquerra del Partit Socialista del primer ministre (l’anomenada geringonça). El suport era, no obstant això, simplement parlamentari, ja que tots dos partits no van entrar en el Govern ni van obtenir cap lloc de responsabilitat governamental. Això ha permès que els conflictes en el si de la coalició s’exterioritzessin més i no s’integressin en l’acció política d’un executiu monocolor i subordinat plenament al primer ministre.

El millor exemple d’aquesta disfuncionalitat ha estat el dels pressupostos, elaborats únicament pels socialistes en el govern i que no van aconseguir, finalment, el suport dels altres dos partits. Aquests, al seu torn, es veuen constrets per la paradoxa de qualsevol coalició parlamentària per a les formacions petites: si secunden sense fissures el partit majoritari corren el risc de ser absorbits i desaparèixer, i si deixen de fer-ho, poden ser castigats electoralment.

 

Costa, «animal polític»

A Portugal, en la circumstància recent, ha tingut lloc el segon cas, ja que l’electorat lusità ha retirat una part considerable del seu suport al Bloco i al Partit Comunista en responsabilitzar-los del fracàs dels pressupostos i de l’avançament electoral consegüent. Davant la conjuntura d’inestabilitat d’aquestes dues últimes situacions, els portuguesos han apostat per reforçar el partit en el govern per consolidar l’estabilitat del que ja es coneix en un temps d’incertesa.

Tercer, António Costa ha demostrat novament que és un autèntic «animal polític», dotat d’una gran capacitat de diàleg i resistència. Amic de Rui Rio, líder del PSD (centredreta), i del president de la República, Rebelo de Sousa, també conservador, Costa va pel camí de convertir-se en el cap de govern més durador i estable no solament de la democràcia portuguesa actual, sinó de tota la història parlamentària i republicana del país. Una vegada més es constata la gran versatilitat dels polítics lusitans, els quals, malgrat la insignificança geoestratègica del país, ocupen llocs de rellevància a escala internacional (començant pel secretari general de les Nacions Unides). Costa, bregat en la negociació a esquerra i a dreta durant la seva etapa com a alcalde de Lisboa, va fer, a més, una campanya maratoniana en la qual gairebé va visitar els 308 municipis del país, encoratjat i ajudat per les bones xifres de creixement econòmic que acompanyen la recuperació postpandèmia.

En quart lloc, l’extrema dreta de Chega, tot i que ha passat a ocupar la tercera posició en l’Assemblea de la República, no ha arribat ni de lluny als objectius que s’havia plantejat. Aquesta posició parlamentària avantatjada es pot explicar més pel desgast del Partit Comunista i del Bloco que per l’increment de sufragis del partit que lidera André Ventura, comentarista esportiu i expolític del PSD. No li era difícil superar la seva anterior barrera, ja que només disposava d’un diputat al Parlament. Tanmateix, la por al seu ascens, en un país en què el relat democràtic està imbuït de l’antifeixisme i de la simbologia rupturista del 25 d’abril, sí que ha ajudat a avaluar encara més el reagrupament del vot moderat entorn de Costa i el Partit Socialista.

Chega s’ha servit, per augmentar el seu pes polític, tant d’una retòrica obertament antipolítica i antibipartidista, denunciant la suposada llunyania de la classe governant lusitana amb el poble pla, com d’un discurs xenòfob i racista envers la població gitana. I lamentablement totes dues problemàtiques són certes i reals, ja que a Portugal hi ha una elit política sorgida del 25 d’abril o de grans famílies i xarxes d’amistat, que viuen i actuen des de Lisboa i Porto, i que tenen una connexió escassa o molt feble amb els problemes reals de la majoria de la població i de la major part del territori.

L’increment de suports a Chega que s’ha pogut veure en els districtes amb més població gitana també ens parla de l’existència d’una marginalitat històrica d’aquesta minoria, la falta d’integració o inclusió de la qual és evident. D’això se serveix l’extrema dreta per articular un discurs ple de falsedats, temors infundats i dades errònies que té per objecte alçar sobretot les classes humils contra els que sofreixen encara més la desigualtat; això és, un discurs orientat a enfrontar el penúltim contra l’últim.

Rui Rio (centredreta), de caràcter obert i conciliador, no ha dubtat a fer costat al Govern en els moments difícils de la pandèmia.

Així mateix, la configuració social dels portuguesos continua responent a alguns paràmetres que beneficien potencialment el Partit Socialista, com una desigualtat social molt acusada, l’alt nombre de treballadors del sector primari i secundari en comparació amb els països de l’entorn i els índexs elevadíssims de desigualtat econòmica. Tot això dificulta que els discursos i les polítiques d’identitat o les qüestions culturals ocupin un lloc central en l’escenari electoral, que continua estant presidit per les polítiques econòmiques i redistributives de la riquesa, en el marc de les quals António Costa se sent més còmode atesa la reversió que ha protagonitzat el seu partit de moltes de les retallades impulsades durant el Govern del conservador Passos Coelho.

El rebuig de les polítiques neoliberals o d’«austeritat» que va aplicar el PSD, impulsat i condicionat per la Unió Europea, continua estant molt present en la societat lusitana, que, a més, tendeix a identificar aquell període, el de la troika, amb una ingerència externa contrària als interessos nacionals i a la sobirania del país. Aquest ha estat potser l’error principal de Rui Rio, el de no haver sabut allunyar-se del seu predecessor, malgrat el seu caràcter més obert i conciliador i de la imatge d’Estat que ha ofert durant tota la pandèmia, quan no ha dubtat a fer costat al Govern en els moments difícils.

 

Afrontar la desigualtat

Però si el Partit Socialista s’ha beneficiat d’aquest context econòmic, s’ha de tenir en compte que, de cara als pròxims comicis i al futur mateix de Portugal, hauria d’afrontar amb eficàcia la desigualtat i la precarietat a què estan condemnades franges molt nombroses i extenses de la ciutadania portuguesa. Si no, els socialistes podrien arribar a córrer el risc de compartir la profunda crisi de descrèdit de molts dels seus homòlegs europeus i d’obrir la porta a opcions extremistes que aprofitarien el desencís social.

És curiós, pel que fa a aquesta qüestió, que Chega (com Vox a Espanya) no hagi aconseguit articular un discurs econòmic proteccionista, a la manera de Le Pen a França, i s’hagi mantingut en els estàndards neoliberals de Passos Coelho, defensant la retirada de qualsevol intervencionisme estatal o de polítiques fiscals regressives. Si arribessin a canviar de discurs sobre aquest tema i es donés també la circumstància que el Partit Socialista, amb suports o sense a la seva esquerra, no aconseguís finalment reduir amb eficàcia la desigualtat, l’avanç de l’extrema dreta sí que podria ser preocupant per a l’avenir mateix de la democràcia portuguesa.