Si la dita popular assegura que tots els sants tenen capvuitada, la commemoració el 2022 del centenari de la mort de Marcel Proust, que potser no era sant, però escrivia com els àngels, també pot tenir capanyada. Així, aquest febrer (el dia 2), el festival Life Victoria pot presentar l’espectacle Hahn & Proust: l’amor del temps perdut, una evocació no tan sols de la relació amorosa que van mantenir el músic i l’escriptor. També un recordatori que la música és un component important de la gran obra de l’escriptor francès, sigui la música com a activitat social en què es delecten els protagonistes, sigui també la música com a motor de l’escriptura literària de Proust.

L’espectacle, ideat per Vincent Huguet, ja ha tingut un bon recorregut. Estrenat a la Fondation de Monaco, ha passat entre altres llocs pel Festival d’Aix-en-Provence. Ara troba aixopluc al Teatre-Auditori de Sant Cugat amb les sopranos Felicity Lott (en aquest cas, narradora), Mercedes Gancedo i Irene Salom. Al piano, el gran Julius Drake.

Huguet va crear la història de tres dones de diferents generacions, però d’una mateixa família, que tornen a casa després d’assistir a una representació d’òpera. Les tres comparteixen l’amor per la música de Reynaldo Hahn, el compositor veneçolà establert a París. També són les dipositàries de les cartes que Marcel Proust li enviava regularment després del seu primer encontre l’any 1894, quan el primer era un músic consolidat i el segon, un escriptor que encara buscava el seu camí, segons explica el programa de mà. Són cartes adreçades a l’amant, però que el pas dels anys acabaria convertint en amic i confident. Les protagonistes de la ficció s’emocionen cadascuna a la seva manera amb les cartes amoroses.

Hahn, que havia estat un nen prodigi, va ser alumne de Jules Massenet, Charles Gounod i Camille Saint-Saëns. Segons el biògraf William C. Carter, autor de Proust enamorado (Belacqua), el músic d’origen veneçolà era un enamorat de la literatura i de la idea de posar música a les paraules. Va ser autor de nombroses peces de diferents gèneres musicals, però el seu amor per la paraula el va fer excel·lir en el terreny de la composició de cançons, de mélodies franceses, per la qual cosa avui és més reconegut.

Per llegir l'article complet fes una subscripció de pagament o accedeix si ja ets usuari/subscriptor.