Encara que sembli una eternitat, només fa un any i mig que la covid-19 va entrar a les nostres vides. Quan al gener del 2020 el món es va fer ressò dels primers casos d’una nova malaltia aguda respiratòria d’origen viral a Wuhan, província de Hubei, Xina, ningú no podia imaginar de quina manera aquest nou virus ens trasbalsaria la vida a tots, i a tot arreu.

Curiosament, a finals d’aquell mes de gener, va tenir lloc a Barcelona una reunió internacional d’experts sobre infeccions respiratòries, on havia de donar la xerrada de cloenda Tedros Adhanom Ghebreyesus, director de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquesta reunió, enfocada principalment a donar una major visibilitat a la principal causa de mortalitat infantil en el món (les pneumònies), va aconseguir arreplegar una dotzena de ministres de Salut de països de baixa renda (sobretot africans). Els grans temes que es van discutir en aquesta reunió incloïen –com sempre que es parla de pneumònia– discussions sobre com millorar la cobertura vaccínica amb les vacunes disponibles, i com fer arribar oxigen, una intervenció salvavides, a qui més el necessita.

En el darrer moment, el doctor Tedros va delegar la seva xerrada a un altre representant de l’OMS, i se’ns va informar que havia hagut de marxar de forma urgent a la Xina per a avaluar la situació d’aquest brot de pneumònies en adults, que estava adquirint un veritable caire epidèmic. Poc podíem preveure llavors la realitat distòpica que ens cauria a sobre. Avui, 18 mesos després, amb més de 180 milions de casos, i prop de 4 milions de morts, el món és un lloc diferent, i tot i que en alguns indrets estem començant a veure la llum al final del túnel, podem dir que ens hem hagut d’enfrontar, col·lectivament, a la pitjor crisi sanitària global del darrer segle.

La crisi de la covid-19 està tenint, a més, un impacte econòmic sense precedents, que multiplica el perjudici purament sanitari. Caldran molts esforços i temps, i l’equivalent d’un pla Marshall internacional per ajudar-nos a sortir del pou en què estem immersos actualment. És per tant molt important que intentem mirar enrere i aprendre dels errors i dels encerts d’aquests darrers mesos, per extraure les conclusions necessàries que ens permetin, en un futur, afrontar crisis sanitàries semblants, de forma menys erràtica.

PUBLICITAT
Correos Market

Per desgràcia, nous patògens, o versions evolucionades dels microorganismes que ja coneixem, emergiran quan menys ho esperem, posant en risc la nostra salut i la dels nostres fills. Necessitem per tant estar preparats, i si hem estat capaços d’entendre això (i en som conseqüents) jo ja em donaria per satisfet.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.