«Aquí tenim advocats molt intel·ligents, capaços de prendre no res i convertir-ho en allò que es vulgui».
Franz Kafka,
El Castell

Humpty Dumpty li va dir una vegada a l’Alícia: «Quan faig servir una paraula, significa justament el que jo decideixo que signifiqui. Ni més ni menys». L’Alícia li va respondre: «La qüestió és si pots fer que les paraules signifiquin tantes coses diferents». Humpty Dumpty va replicar: «La qüestió és, qui mana? Això és tot».
Lewis Carroll, Alícia a través del mirall

 

El neoliberalisme ha perdut la seva hegemonia intel·lectual després de la crisi financera mundial i la pandèmia. Tot i això, els bancs centrals independents del món ric continuen sent uns actors econòmics preeminents. Aleshores, la gran qüestió no resolta, de cara a un marc post neoliberal, és quines forces i actors dominaran la política monetària en el futur.

A la Unió Europea, hi ha quatre possibles candidats: els públics democràtics i els seus governs, el mateix Banc Central Europeu, els mercats, i la Reserva Federal dels Estats Units, recolzada en el poder brut de l’Estat nord-americà. Com es diu, la història no es repeteix, però rima. Quan les tensions polítiques i econòmiques es tornen aclaparadores, la força pot acabar sent l’àrbitre definitiu.

Durant la crisi de fa una dècada (que no és tan antiga com per considerar que s’hagi acabat o s’hagi resolt alguna vegada), es va produir una vasta literatura destinada a extreure lliçons del període d’entreguerres, caracteritzat pel crac de Wall Street del 1929, la Gran Depressió i les crisis del deute. Com va relatar Karl Polanyi, la tensió va sorgir llavors entre el manteniment del patró or, que beneficiava els posseïdors de capital, i les demandes democràtiques dels treballadors.

Els bancs centrals són, alhora, una part del comitè executiu del capital, unes institucions tecnocràtiques amb certa autonomia, i un important camp de contestació dels interessos de classe. L’ascens del neoliberalisme enmig de l’estagflació dels anys 70 no es pot separar del xoc Volcker: la Reserva Federal dels Estats Units va apujar els tipus de forma sostinguda, provocant una recessió i una crisi del deute mundial, que va debilitar les classes assalariades, frustrar les ambicions del Tercer Món, alhora que aconseguia controlar la inflació.

En les circumstàncies actuals, l’establishment econòmic encara no ha proporcionat una explicació nítida sobre per què va sorgir la inflació actual, ni prediccions sòlides de quan i amb quina rapidesa remetrà. L’FMI ha aportat recentment proves que la inflació no és impulsada per les demandes salarials. Mentrestant, les empreses s’han aprofitat de la situació per esprémer els clients i augmentar els seus beneficis. Se segueix lliurant una guerra de classes i els rics segueixen guanyant.

 

Pujades dogmàtiques

Apujar els tipus d’interès per frenar la demanda quan la inflació té causes del cantó de l’oferta sembla un error gegantí. No hi ha indicis que hagi de funcionar, ni que la medicina sigui millor que la cura. Però sota l’ombra de Paul Volcker, persisteix la idea que els banquers centrals han de mantenir la seva credibilitat i que només es pot mantenir apujant els tipus i aplicant dolor econòmic. Seguint l’exemple de la Reserva Federal, els bancs centrals de tot el món han emprès una ronda entusiasta de pujades de tipus d’interès. Això corre el risc de generar una recessió mundial innecessària.

L’‘establishment’ econòmic encara no ha proporcionat una explicació nítida sobre per què va sorgir la inflació actual.

El BCE no n’és una excepció. Christine Lagarde, la presidenta, ha donat mostres de la seva disposició a la pujada dels tipus d’interès, tot indicant que una «lleu recessió» per si sola no serà suficient per mantenir la inflació sota control. Està indicant que el BCE està disposat a crear desocupació i alentir l’economia a la recerca de l’estabilitat dels preus. Diversos caps de govern europeus, com Emmanuel Macron i Sanna Marin, han indicat que aquesta estratègia és contraproduent i ha de ser reconsiderada. Però des del BCE continuen entestats a apujar els tipus, fins i tot quan els indicadors econòmics comencen a assenyalar una desacceleració imminent.

PUBLICITAT
Neix DFactory Barcelona, la fàbrica del futur. Barcelona Zona Franca

Els bancs centrals de tot el món s’estan coordinant per apujar els tipus indefinidament davant de la possibilitat que alguna cosa (per exemple, els mercats de bons corporatius, el sector immobiliari) es trenqui accidentalment. Liz Truss ha entrat als annals del ridícul pel seu fallit experiment, però menys coneguda és la incompetència demostrada pel venerable Banc d’Anglaterra. Davant d’una possible crisi de les pensions que sacsejava els mercats financers, Threadneedle Street també es va veure obligat a fer marxa enrere en la seva política de retirada de liquiditat.

 

Les mans invisibles

Se suposa que els banquers centrals són avorrits i predictibles, però també són inescrutables i tenen un gran marge d’improvisació. En la línia d’El castell de Kafka, en les circumstàncies ideals no necessiten baixar entre les masses perquè el seu poder es faci sentir. Aquest va ser el cas de Draghi i el seu whatever it takes; les seves paraules sobre estar disposat a intervenir van ser suficients per calmar els mercats i van descartar la necessitat d’intervenir en aquests termes.

Dècades abans de Draghi, Paul Volcker va assenyalar un canvi de política a la Reserva Federal. Quan un periodista li va preguntar si els tipus d’interès pujarien tant, Volcker va indicar que hi hauria prou llibertat al mercat (Fritz Bartel, The Triumph of Broken Promises). Tot i que el mateix Volcker va mantenir el control de la política monetària, va atribuir la responsabilitat a aquestes forces impersonals del mercat.

Aquestes mateixes forces del mercat limitaran la capacitat dels bancs centrals per continuar apujant els tipus, sigui necessari o no, per domar la inflació. La possibilitat no només que la inflació disminueixi, sinó que alguna cosa es trenqui marcarà els resultats futurs. I així, tot i que els banquers centrals continuaran portant la veu cantant, ho faran sota la tutela d’uns mercats volàtils i navegaran entre l’Escil·la de domar la inflació i el Caribdis de garantir l’estabilitat financera.

 

Tensions creixents

Aquests nous reptes de gestió econòmica no es produeixen en un context de globalització triomfant, sinó de tensions renovades entre les grans potències. La Unió Europea corre el risc de veure els seus interessos subordinats a la gran estratègia nord-americana, tant pel que fa al conflicte amb Rússia com a les tensions creixents amb la Xina.

La Reserva Federal se situa a la cúspide de la jerarquia monetària mundial i les seves accions tenen conseqüències per a tots els altres.

Per més que es parli d’autonomia estratègica, en última instància és l’escut nuclear nord-americà el que garanteix la seguretat d’Europa. La Reserva Federal té un paper similar en termes financers: va proporcionar abundant liquiditat en forma de línies de canvi, tant durant la crisi financera mundial com durant la pandèmia del virus covid, ajudant a evitar el col·lapse dels mercats financers. La Reserva Federal se situa a la cúspide de la jerarquia monetària mundial i les seves accions –generalment justificades en funció dels interessos nord-americans– tenen conseqüències per a tots els altres. Quan apugen els tipus, els altres es veuen obligats a seguir-los.

Què dona suport al dòlar dels Estats Units ara que ja no recolza en l’or? Ni més ni menys que el poder del seu Estat i la profunditat dels seus mercats. I quan es tracta de les forces democràtiques que donen forma a les decisions dels banquers centrals, les preferències dels electorats indecisos a llocs com Nevada i Geòrgia poden acabar important més que el que convingui a París i Berlín, per no parlar de Hèlsinki –encara que tampoc tant. Quan els temps es posen difícils, com ara, tothom acaba marxant al ritme del tambor nord-americà. Que manin ells en última instància no seria gens sorprenent.

 

Descolonitzar el futur

John Maynard Keynes va escriure que es diu que Vladímir Lenin va comentar que la millor manera de destruir el sistema capitalista és devaluant la moneda. L’absència d’estabilitat dels preus fa més evidents els conflictes distributius i apropa els actors econòmics a una guerra hobbesiana de tots contra tots. En cert sentit, el caos monetari actual anticipa la transició cap a un món més bel·licós caracteritzat per l’emergència climàtica.

L’economista Suresh Naidu, comentant el treball de Thomas Piketty, ha suggerit que podem entendre el capital com «un conjunt de drets políticament protegits de control, exclusió, i transferència sobre els fluxos de diners». El sociòleg Pierre Bourdieu va argumentar que el capital posseeix «drets preferents sobre el futur». Aquestes idees es poden reunir sota la formulació següent: la riquesa consisteix en drets sobre el futur.

Amb l’enorme expansió dels balanços financers duta a terme pels bancs centrals, arribem a una situació en què els segments més rics de la societat han colonitzat efectivament el futur. La seva riquesa total ascendeix a molts múltiples de tot el que es produeix anualment al planeta. Permetre que aquesta situació persisteixi és assumir que el futur serà encara més desigual i insostenible que el present.

Ara mateix, la democràcia encara no mana al BCE, que segueix concentrant un poder cada vegada més gran.

Per fer una volta de rosca a la definició convencional d’inflació, tenim una situació en què massa demandes de riquesa persegueixen un futur insuficient. En aquest escenari, una política progressista requereix que descolonitzem el futur: tant al costat de la demanda, limitant les demandes més exorbitants sobre els fluxos d’ingressos futurs, com actuant sobre l’oferta per generar nous horitzons econòmics dignes i esperançadors. Aquesta serà una de les tasques dels bancs centrals verds que estan per néixer.

En el període previ a la COP27, Christine Lagarde va publicar una nota sobre la importància de mantenir el canvi climàtic a l’agenda del BCE, però de manera subestimada. Evitar els resultats més catastròfics per a la humanitat requereix una descarbonització ràpida de les economies més avançades i una transformació gairebé total de l’entorn construït. Portar això a terme serà impossible sense que els bancs centrals proporcionin un marc adequat per a la transició.

Això implica un món on el BCE adquireix més i no menys importància, on les seves decisions seran encara més rellevants per al destí dels ciutadans europeus, però també per condicionar l’impacte d’Europa sobre la resta del planeta. Ara mateix, la democràcia encara no mana al BCE, que segueix concentrant a les mans un poder cada vegada més gran. I així, en plena crisi del cost de la vida, pot resultar que la independència del nostre banc central sigui el veritable luxe que ja no ens podem permetre.