Una de les conseqüències tant imprevistes com indesitjables de la descomposició dels sistemes de partits vigents des de la Transició, tant a Catalunya com al conjunt d’Espanya, ha estat el retard en la renovació de múltiples organismes, alguns dels quals amb rang constitucional o estatutari.

Certament, el retard en la renovació d’alguns òrgans, com ara el Tribunal Constitucional (TC) o el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), no és un fenomen nou i ha estat més habitual del que hauria estat desitjable al llarg dels darrers anys amb nefastes conseqüències. Només cal recordar les dificultats per a renovar els membres del TC dels quals havia expirat el mandat i que s’havien de pronunciar sobre l’Estatut de Catalunya de 2006 i la controvertida sentència, tant per la forma com pel fons, que van emetre el 2010, i sobre la qual sempre han pesat ombres respecte de la seva legitimitat, convenientment atiades per part de l’independentisme. Però mai com fins ara el retard no havia estat tan llarg ni havia afectat un nombre tan elevat d’òrgans.

PUBLICITAT
Renfe / Somos tu mejor Opción

Això s’explica perquè encara que molts dels organismes pendents de renovació poden ser considerats institucions contramajoritàries la renovació de les quals exigeix majories qualificades, en molts casos de dos terços o de tres cinquenes parts, al final aquesta àmplia necessitat de consens que vol evitar que un sol partit amb majoria pugui prendre les decisions en solitari acaba generant un enorme poder de veto, i a mesura que el parlament es fragmenta, com ha succeït en els darrers anys, acaba en mans de més partits.

Tot i això no es pot acusar els petits partits d’abonar-se a una voluntat obstruccionista, ja que la principal responsabilitat en la no renovació dels òrgans amb mandats caducats recau en els partits més grans que, per fer front a la seva pèrdua de pes parlamentari, han estat utilitzant el seu poder de veto per a impedir uns recanvis que els podrien comportar una substancial pèrdua d’influència en les institucions.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.