El llibre de l’Èxode, el segon de la Bíblia, ens narra els problemes de Moisès quan dirigia el seu poble durant la travessa del desert. I en el text (18: 13-27) ja hi trobem una referència a la tasca de jutjar que dóna alguna pista sobre la seva relació amb el poder i la força simbòlica que envolta la judicatura. El profeta es troba aclaparat per les seves responsabilitats, i, en veure’l preocupat, el seu sogre li recomana que s’alliberi de la feina d’impartir justícia. Li diu que continuï fent de representant del poble davant de Déu, i que, al poble, li segueixi ensenyant quines són les normes i com s’ha de comportar. Però que deixi de fer de jutge, perquè en això pot ser substituït.

Li suggereix que busqui entre el poble homes de confiança, virtuosos i que respectin l’autoritat de Déu. A aquests homes els ha d’encarregar el govern d’algunes fraccions del poble jueu. Ells seran els que jutgin els casos senzills, i faran arribar a Moisès els més complicats. La Bíblia ens diu que Moisès li va fer cas, i l’episodi ens serveix per reconèixer un fet obvi que ve de lluny: l’especialització de la funció jurisdiccional i el seu vincle originari amb el poder. Que, per aquesta especialització, els jutges es poden arribar a allunyar massa del poder que els ha confiat la feina de resoldre els conflictes, és un fet que ha suscitat sempre preocupació, sigui qui sigui el titular del poder. Fins i tot quan el titular del poder no és algú que l’exerceix en nom de Déu, sinó el poble a través dels seus representants, com passa en els nostres temps.

Una època en la qual, per situar-nos, hem de passar per Montesquieu. La seva idea de la separació de poders, sintetitzada al capítol 6 del Llibre XI del seu De l’esprit des lois (1748), és periòdicament evocada: cada cop que es planteja una reforma que pugui afectar els jutges i, més concretament el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Quan se’n va fer la primera reforma el 1985 i ara, que el PSOE i Unides Podem n’impulsen una altra, alguns crítics han invocat Montesquieu i el seu principi de separació de poders per desqualificar-les.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.