El primer d’abril d’aquest any, TV3 difonia una nota de premsa que pregonava que la cadena havia liderat l’audiència televisiva a Catalunya durant quaranta-quatre mesos seguits. És a dir, des de l’agost del 2017 la cadena pública havia estat la més vista pels teleespectadors catalans ininterrompudament. La nota qualificava la proesa de «rècord històric», i amb tota la raó. El lideratge de TV3 s’allargà fins al juny, un total de quaranta-sis mesos, fins que Tele 5 li va prendre la posició capdavantera.

La situació de TV3 és particular dins del panorama televisiu espanyol, i fins i tot europeu. El seu lideratge ininterromput respon a una característica especial de la cadena: és l’única televisió d’abast nacional que emet en la llengua d’una part molt important de la ciutadania catalana, fet que li proporciona una situació de quasi monopoli (política&prosa, núm. 25). Si un espectador catalanoparlant vol informar-se en la seva llengua només té una opció per triar: TV3.

PUBLICITAT
Renfe / Somos tu mejor Opción

Els intents d’aixecar una cadena en català que pogués fer la competència a la pública s’han saldat amb fracassos estrepitosos, tot i ser 8tv, la televisió del Grup Godó, la que va estar més a prop d’assolir-ho, principalment amb el programa informatiu 8 al dia, liderat per Josep Cuní, que va estar en antena des del 2011 fins al 2017, amb quotes d’audiència superiors al 5 %.

Malgrat aquesta posició de monopoli virtual de què gaudeix TV3 entre els espectadors que volen consumir televisió en llengua catalana, el share de la cadena ha patit un clar retrocés en els darrers deu anys, segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). L’any 2000 l’audiència mitjana anual de TV3 s’enfilava fins al 21 % del total. Vint anys més tard, però, aquesta xifra quedava per sota del 15 %. La sèrie anual mostra una baixada pronunciada de l’audiència mitjana de TV3 entre 2005 i 2008, del 19 al 14 %, una posterior estabilització i una nova caiguda entre 2012 i 2017, que deixa el share de la pública en l’11 %.

La causa sembla evident. El 2006 apareixen Cuatro i La Sexta, que aquell any atrauen un 7,7 % de l’audiència i l’any següent ja passen del 10 %. A partir del 2012 la competència per l’audiència televisiva es fa encara més forta amb l’aparició de les cadenes temàtiques. Aquest increment de l’oferta colpeja directament el share de les cadenes generalistes, no només de TV3. Les contraccions de les audiències en els últims vint anys són igualment dramàtiques per a TVE, Antena 3 o Telecinco. De fet, ho són més, precisament perquè TV3 segueix disposant, a diferència de les altres cadenes generalistes, d’una audiència «captiva», que només té una opció on triar si vol informar-se en català.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.