La fe fa miracles i tractant-se de coses de l’esperit, encara més. Que el projecte de les Misses Polifòniques que es fa a Barcelona arribi als deu anys de vida en un país en què es freqüenten poc els llocs de culte i els auditoris musicals perquè ni la religió ni la música es consideren eines de primera necessitat per a sobreviure en aquest món cada vegada més confús, és realment portentós.

Música i litúrgia fan una parella poc avinguda entre nosaltres. I això és el que vol superar aquest projecte ideat fa una dècada per una colla de persones ben diverses com l’editor Jaume Vallcorba (traspassat el 2014), el director d’orquestra Josep Pons, el financer Eusebi Díaz-Morera, i el sacerdot Armand Puig.

PUBLICITAT
Renfe / Somos tu mejor Opción

Si aquí és una cosa veritablement insòlita, en altres ciutats europees és ben comuna. El mirall, doncs, és el que es fa a fora. Mentre aquí es reserva la música per als oficis de diades religioses assenyalades, a Viena, Munic o Salzburg per citar només algunes ciutats, cada diumenge o festiu hi ha una celebració, normalment una missa, amb orquestra, cor i solistes. A Barcelona, dos són els temples on es porta a terme el projecte, l’església del monestir de Pedralbes i la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, amb les característiques d’acústica i capacitat adequades. Cinc en total són les interpretacions que es fan cada temporada, tres misses i dos oficis que corresponen a Nadal i a Setmana Santa.

Deia el mestre Pons en la presentació de l’aniversari que es tracta d’interpretar «un repertori que no està pensat per a una sala de concerts, sinó que és litúrgia i, per tant, en un temple hi veiem un pols dramàtic molt diferent. Aquí la simbiosi entre espiritualitat i art pren una dimensió molt més gran». És a dir, el sentit original d’aquest projecte cultural era el de tornar aquestes misses i oficis a l’àmbit natural per al qual havien estat creades: les esglésies. I per viure i interioritzar aquella simbiosi de la qual parla el director d’orquestra i director artístic del projecte, no cal ser un fidel practicant de cap religió.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.