Pionera. Segurament aquesta és la paraula que millor descriuria a Ursula Hirschmann. Com Altiero Spinelli o Ada i Ernesto Rossi, Hirschmann va propugnar idees que gairebé ningú no defensava en aquell moment, però que marcarien l’agenda europea fins als nostres dies. En parlàvem a la presentació que va tenir lloc a finals de novembre (https://politicaprosa.com/ursula-hirschmann-federalista-i-feminista/) de la biografia Ursula Hirschmann. Una mujer por y para Europa, una obra de l’autora italiana Silvana Boccanfuso publicada el 2019 que ara s’ha traduït al castellà (Marcello Belotti i Icaria Editorial, 2021).
El primer que cal dir és que aquesta no és una biografia convencional que ens explica la vida d’una persona a través de records estàtics de moments passats, sinó un llibre polític i personal. En aquesta biografia, les peripècies, riscos i sacrificis viscuts per impulsar la idea del federalisme europeu i, més tard, del feminisme, es combinen amb el relat íntim d’una relació d’amor amb Altiero Spinelli lligada també al projecte polític compartit. El record d’Ursula, personal i proper, es converteix així en inspiració de l’acció política del present.
El llibre de Silvana Boccanfuso és també una obra necessària, que contribueix a saldar el gran deute que tenim amb tantes altres dones polítiques d’Europa que, com Ursula Hirschmann, van ser referents de l’antifeixisme i de la construcció europea.