El canal Sundance TV acaba d’estrenar una sèrie noruega anomenada Nudes que pretén conscienciar els joves i adolescents dels perills de compartir determinats continguts íntims a les xarxes socials.

De fet, ja coneixem casos reals de persones que han vist viralitzades a internet imatges seves, per exemple despullades, que pensaven que només havien compartit amb amics o amigues de confiança. Les conseqüències legals i personals sovint han estat dramàtiques.

Als Estats Units, Tyler Clementi, estudiant de primer curs de la Rutgers University, es va suïcidar l’any 2010 després que el seu company d’habitació difongués un vídeo on se’l veia mantenint relacions sexuals amb un altre noi.

El 2012, Amanda Todd, una noia canadenca de 15 anys es va llevar també la vida, víctima de ciberassetjament per part dels seus companys d’escola. El seu malson havia començat tres anys abans quan va conèixer a través de les xarxes un desconegut que, quan ja s’havia guanyat la seva confiança, la va convèncer de mostrar-li els seus pits per videoxat. Al cap de poc temps li va demanar més imatges íntimes sota xantatge, amb l’amenaça de penjar el topless a internet i enviar-lo a tots els seus contactes.

PUBLICITAT
Renfe / Somos tu mejor Opción

Ella s’hi va resistir i per Nadal el vídeo dels seus pits va circular per les xarxes i havia arribat a tots els seus coneguts. Va caure en una depressió, els seus pares la van canviar d’escola, va començar a consumir drogues i alcohol, i un any després va comprovar que el mateix desconegut havia creat una pàgina de Facebook on el perfil era la seva foto mostrant els pits com a reclam. A més, va tornar a enviar-la als nous companys d’escola de l’Amanda. Ella va començar a autolesionar-se.

La van canviar d’escola de nou i va patir un greu episodi de bullying amb agressions i insults per part d’un grup de 15 dels seus companys, liderats per la companya gelosa d’un amic amb qui xatejava per Internet. Algú del grup en va enregistrar les imatges amb el mòbil. El seu pare la va trobar amagada i espantada en una rasa. Van marxar de la ciutat, ella va intentar suïcidar-se amb lleixiu diverses vegades i, finalment, va posar fi a la seva vida el dia 10 d’octubre de 2012 amb una sobredosi de pastilles. Uns dies abans havia deixat penjat un vídeo de 9 minuts a Youtube on explicava tot el que havia patit: My Story: Struggling, bullying, suicide and self-harm, que també es va fer viral.

‘Revenge porn’

Un cas similar és el de Tiziana Cantone, italiana de 31 anys, que també es va suïcidar el 2016 després d’un any d’humiliacions per la difusió d’un vídeo de contingut sexual que ella protagonitzava per part d’un excompany sentimental. Un cas clar del que s’anomena revenge porn. El noi va enviar les imatges per Whatsapp als seus amics, el va penjar a diverses pàgines web i fins i tot alguns mitjans de comunicació locals se’n van fer ressò i van fer públic el vídeo.

Un grup de música li va dedicar una cançó i futbolistes com Cannavaro van compartir els memes sobre ella i en van fer comentaris irònics i masclistes. Tiziana va haver de marxar de Nàpols, la seva ciutat, perquè la gent la reconeixia pel carrer. Va demandar Google, Facebook i Youtube que van ser obligats a retirar les imatges, però un jutjat italià la va condemnar a pagar una indemnització de 20.000 euros perquè ella havia consentit l’enregistrament del vídeo. Tot i que havia iniciat els tràmits per canviar d’identitat, no va poder resistir-ho més. I es va suïcidar.

PUBLICITAT
Neix DFactory Barcelona, la fàbrica del futur. Barcelona Zona Franca

A Espanya també hi ha hagut algun cas dramàtic. El maig del 2019 es va suïcidar una treballadora de l’empresa IVECO. Un company de feina amb qui havia mantingut una relació sentimental en el passat va difondre presumptament entre els treballadors de l’empresa un vídeo que ella li havia enviat. El vídeo va arribar també al marit de la víctima. Després del suïcidi, el vídeo va ser un dels continguts més buscats a internet en les pàgines web d’adults.

 

El cas Hormigos

Però el cas