Nascut el 1959 a Morella, població de la qual ha estat alcalde 17 anys (1995-2012), Ximo Puig presideix la Generalitat valenciana des del 2015, quan es va firmar el primer Pacte del Botànic amb Compromís i Podem, reeditat quatre anys més tard. Puig ha sigut diputat a Madrid (2011-2015) i a les Corts Valencianes en diferents legislatures (ara ho és des del 2015). Periodista de professió, va exercir en diversos mitjans de comunicació. Admira Azorín per ser «l’inventor del periodisme concís, clar, directe», com va declarar a l’agència Efe (20-10-2020).

PUBLICITAT
Renfe / Somos tu mejor Opción

Puig forma part de l’ala més valencianista del Partit Socialista del País Valencià. No es considera, però, nacionalista, sinó «valencianista». «Crec que aquestes definicions tenen molts matisos. És ser nacionalista defensar una terra, un país, una llengua...? Si això és ser nacionalista, tots som nacionalistes», explicava a la revista Saó (juliol-agost del 2015), on recordava també que «ara ha estat la primera vegada que el discurs d’investidura d’un candidat a ser president és el 100 % en valencià». «Ara bé, aquest és un país complex, on hi ha una part de cultura castellana que s’expressa en castellà, i això cal assumir-ho. Però, sobretot, donar molta més normalitat al valencià».

Quatre anys més tard, va negar que el castellà estigués en perill a la Comunitat Valenciana, com asseguren Ciutadans i el PP. «Ningú honestament pot dir això. Ningú. És absolutament patètic i ridícul», va declarar a El País (7-4-2019). En la polèmica permanent sobre el nom de l’autonomia Puig estima que no són «termes excloents» Comunitat Valenciana i País Valencià. «També m’agrada molt “el País dels valencians”», va dir a l’esmentada entrevista a Saó.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.