Madrid ha passat de ser «l’escullera de totes les Espanyes», com va escriure Antonio Machado el novembre de 1936, en plena Guerra Civil després del cop militar de Franco, a convertir-se en el «Madrid és Espanya», que proclama la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, i que es podria conjugar al revés: «Espanya és Madrid». Aquest és només un eslògan per reivindicar el madrilenyisme cañí, conservador i excloent i, sobretot, una visió uniforme d’Espanya.

Esperanza Aguirre ja havia treballat en aquesta direcció, però Ayuso intenta, en aquesta època de polarització i bibloquisme, convertir Madrid en el bastió de l’antisanchisme, en un dic de contenció de les polítiques que encarna el president del govern que, segons ella i els que l’ovacionen, consisteixen a vendre el país, «la nació!», a independentistes, bilduetarres i comunistes, als que volen trencar Espanya i que són ateus, feminazis i potser també promiscus. Són els que, en la seva opinió, només pensen a confiscar a empresaris i persones acabalades amb impostos draconians. Just el contrari del que fa el PP madrileny, que practica el dúmping fiscal. En aquesta comunitat els impostos són baixos, especialment per als rics. L’impost de successions, per posar-ne un exemple, està bonificat al 99 %.

En la seva última intervenció del 2023, el passat 27 de desembre, Ayuso va assegurar, en aquesta mateixa línia, que Sánchez «és comunista» i que ella i el seu equip de govern tenen «una missió amb tot Espanya» a la qual no decebran. La missió consisteix a alliberar Espanya del comunisme, se suposa. És gairebé segur que la categoria de sanchisme com a moviment polític, aquell que després el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, va voler derogar, sense èxit, en les eleccions generals del 23 de juliol, es va inventar a la capital d’Espanya. Si més no aquesta plaça va ser sens dubte el bressol de l’antisanchisme. En plena pandèmia, tan bon punt es va aixecar el confinament la primavera del 2020, famílies senceres de la dreta madrilenya vestien samarretes amb el lema «Sánchez vete ya».

Per llegir l'article complet fes una subscripció de pagament.