Qui som?

Primer va ser qüestió de detectar el problema. Gens difícil. Al contrari. El problema, és a dir, el buit polític, els dèficits de diàleg, la necessitat d’obrir un ampli espai de debat i de reflexió, el coneixíem des de feia molt temps. La novetat la va aportar aquesta passada tardor catalana, un fracàs en tota regla que deixarà ferides per molt temps. En tenim per cinc o deu anys com a mínim, ens vam dir tot just quan ens vam trobar per primera vegada al febrer d’aquest any.

El que més notàvem a faltar era aquella plaça gran, acollidora i oberta als quatre vents, que va constituir el catalanisme polític durant gairebé cent anys; el lloc de la feina, del pragmatisme, de la capacitat d’acord i de pacte, que havia possibilitat els nivells d’autogovern extraordinaris que hem disfrutat, el reconeixement de la llengua, el prestigi de les institucions, la contribució catalana a la democràcia constitucional espanyola, la vocació europeísta, tot el que ara semblava que començava a evaporar-se.

Vam decidir que calia obrir de nou aquest espai i fer-ho com ho exigeix l’època,en el terreny digital d’internet, i com correspon també a l’exigència cultural de sempre, a través d’una sòlida publicació en paper, de freqüència mensual. Triar i enregistrar el nom va ser el pas següent. Després, tot va ser qüestió de constituir la societat editora, dissenyar la pàgina web i la publicació i fer a la vegada el primer assaig general de com podíem funcionar, el numero zero.

Al nucli inicial hi ha un bon grapat de periodistes i col·laboradors de mitjans. També un economista i un jurista, un editor i un consultor polític. Pocs, però molt oberts a les contribucions de tots i molt ben avinguts en la necessitat de construir des de baix, amb tanta humilitat com ambició, amb modèstia de mitjans però amb la resolució suficient com per fer camí de pressa i sense defallir. I amb molt sentit col·lectiu i coral: aquesta és una feina política i cívica de volada i durada llargues, que exigirà molts esforços i, per tant, molta gent.

Membres del Consell de Redacció

Astrid BARRIO
Astrid BARRIO
És professora de Ciència Política de la Universitat de València i analista d’Agenda Pública.
Lluís BASSETS
Lluís BASSETS
És columnista polític al diari El País.
Jaume BELLMUNT
Jaume BELLMUNT
És llicenciat en Història, impulsor de l’espai de debat i reflexió “Taller de Política” i coautor del llibre “Pasqual Maragall. Pensament i acció”.
Steven FORTI
Steven FORTI
Professor associat d’Història Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona, investigador a l’IHC de la Universidade Nova de Lisboa, i analista polític.
Leopoldo GAY
Leopoldo GAY
Advocat en exercici, va ser professor de Relacions Laborals a l’Escola d’Administració i direcció d’empreses de l’Institut Químic de Sarrià.
Rafael JORBA
Rafael JORBA
Autor de ‘La mirada del otro. Manifiesto por la alteridad’ (RBA, 2011) i ‘Catalanisme o nacionalisme. Proposta d’una nova laïcitat’ (Columna, 2004).
Rosa MASSAGUÉ
Rosa MASSAGUÉ
Ha treballat a El Periódico des de la seva fundació l’any 1978, amb etapes de corresponsal a Londres i Roma. És autora del llibre “El legado político de Blair”.
Fèlix RIERA
Fèlix RIERA
Editor, ha estat director de Catalunya Ràdio i de l’Institut d’empreses culturals (ICEC), així com director editorial de Grup 62 i de La esfera de los libros a Catalunya. És autor del llibre “Just abans del salt endavant” (Proa, 2007). És director de la Fundació Romea.
Xavier ROIG
Xavier ROIG
Consultor en comunicació política i estratègica, ha exercit professionalment el periodisme i va ser cap de Gabinet de l’alcalde de Barcelona (1983-1996).