Cap mirada no escapa a la presència d’un mirall. El seu poder radica en el fet que, per un instant, un pot disposar, sense gairebé adonar-se’n, d’un fugaç autoretrat. Sol passar a aquelles persones que disposen de més temps per mirar-se en el mirall que, en detectar en el seu rostre un lleuger canvi, hi portin les seves mans per tornar a posar les faccions al seu lloc. Rostre i mans són dues parts del cos que es busquen i es toquen constantment. Un rostre sense mans és un rostre cec, absent, perdut. La fotografia d’un rostre, un retrat ens descobreix una intimitat revelada; però quan entren en escena unes mans, es busca, en molts casos, recuperar la intimitat violentada per l’objectiu de la càmera.

L’exposició «Corps à Corps, histoire(s) de la photographie», al Centre Pompidou, comissariada per Julie Jones i Marin Karmitz, ens permet traçar una relació entre el rostre i les mans. La notable exposició fotogràfica incideix en l’enorme valor cultural que tenen el retrat i l’autoretrat en la cultura occidental, en contrast amb altres cultures que els eviten o els és prohibit. L’exposició resulta oportuna en un moment en què el rostre és modificat per la cirurgia plàstica, la digitalització o l’obsessió de disseminar el rostre en tots els suports possibles, que van des de samarretes, tasses, llibretes, tovallons, xarxes socials, registres audiovisuals i fotografies. Aquesta capacitat de generar retrats és tan enorme que, després de la mort, continuen donant testimoni de la vida de les persones com si assistíssim a contemplar els retrats d’El Fayum o retrats de mòmies.

Els retrats d’El Fayum són petites peces pictòriques pintades sobre taules de les cares de la classe alta de l’Egipte romà que es col·locaven adossades als seus cossos momificats. Si els retrats d’El Fayum pretenen fixar la trobada entre la vida i la mort, intentant preservar la cara dels difunts, actualment els retrats, la infinitat d’autoretrats que una persona es realitza potser en un sol dia, ens posa en contacte amb la fugacitat de la vida.

Per llegir l'article complet fes una subscripció de pagament.