En diversos plans de Ripley, la sèrie de televisió basada en la novel·la de Patricia Highsmith L’enginyós senyor Ripley, veiem el protagonista d’esquena, caminant pels carrers de Roma o Venècia. La seva manera de caminar és maldestra i vacil·lant, de manera que no transmet gaire seguretat. I, no obstant això, Ripley és algú capaç de matar amb absoluta sang freda, i de mentir a la policia sense que cap detectiu sigui capaç d’advertir-ho, o, fins i tot, de traslladar-se de ciutat en ciutat sense que ningú el detingui pels seus crims.

Podem dir que aquesta manera de caminar correspon a l’actor, Andrew Scott, perquè així ho hem comprovat en algunes de les pel·lícules que ha interpretat, començant per Spectre (2016), aquella de James Bond en la qual incorporava un rígid funcionari de l’Estat. Però també pot ser que Scott utilitzi aquesta gestualitat tan seva per subratllar el caràcter poc elegant i una mica plebeu del personatge.

Ripley no pertany a la classe alta, i precisament aquesta condició social és la que el porta a fer el que fa, tant en la novel·la com en la sèrie. Ripley mata i suplanta Dicky Greenleaf (Johnny Flynn), en part, per poder portar la seva vida de milionari nord-americà a la Itàlia dels anys 60, per gaudir de la seva llibertat, per poder apreciar la pintura del Renaixement amb la tranquil·litat d’algú que no s’ha de preocupar per treballar per guanyar-se la vida. Ripley ho sacrifica tot, fins i tot la moral, per poder ser així. Per poder caminar d’aquesta manera tan matussera i que no s’hi fixi ningú.

En canvi, Donny Dunn (Richard Gadd), el protagonista d’aquesta altra sèrie titulada aquí Mi reno de peluche, té l’aparença d’un home jove del nostre temps que sembla portar la vida que vol, o, si més no, aquella que es pot permetre mentre persegueix el seu somni, aquesta expressió tan contemporània. Donny treballa com a cambrer en un pub, però en realitat vol ser còmic, i per a aconseguir-ho assaja en locals de mala mort i s’inscriu en concursos per a aficionats. Però un dia una assetjadora es creua en el seu camí i la seva vida canvia. Llavors, Donny començarà a córrer, a moure’s d’un costat a un altre per esquivar-la, a caminar sempre com si algú el perseguís.

Per llegir l'article complet fes una subscripció de pagament.