El número 5 de política&prosa sobre l’Europa nacionalpopulista va ser presentat el dijous 2 de maig a la seu de la Societat Econòmica dels Amics del País.

Moderats per la politòloga Astrid Barrio, l’historiador Steven Forti i la periodista Maite Gutiérrez van dissertar sobre els moviments i la ideologia populistes a Europa, els punts en comú que exhibeixen als diversos estats de la UE i el se  posicionament advers a la democràcia representativa, tot i servir-se dels seus mecanismes per guanyar terrenys en els parlaments nacionals.

Es va tractar la vessant antifeminista exhibida per aquests partits i la seva fòbia a l’immigrant. Forti va aventurar que podem estar immersos en una tendència sociopolítica de llarga durada, i també va sostenir que Steve Bannon pot estar fracassant en l’intent d’aglutinar en una plataforma europea tots els moviments nacionalpopulistes. Maite Gutiérrez va suggerir concomitàncies entre el missatge populista i el de l’unilateralisme català en el sentit que totes dues ideologies invoquen la voluntat del poble com a categoria superior i substitutòria de la voluntat de cadascun dels ciutadans expressada a les urnes d’acors amb els mecanismes constitucionals.

Miquel Roca Junyent va tancar l’acte amb un reconeixement al, com ell, pare de la Constitució, Jordi Solé Tura, per haver introduït en la Carta Magna espanyola el terme «pluralisme», noció que exaspera als populismes i que és l’essència de la democràcia liberal. Roca va ser crític amb el fet que l’esquerra defuigi abordar els problemes relacionats amb la seguretat. Més enllà de criticar als populistes pel fet de ser contraris a la immigració, cal també que l’esquerra sàpiga i digui com s’ha d’abordar la realitat migratòria. Ningú no es pot erigir en intèrpret de la veu del poble, com pretenen els populismes, per damunt de la veu de cada ciutadà, que no requereix més interpretació que la que surt de les urnes, va concloure Roca.

Política&prosa agraeix l’acollida brindada per Societat Econòmica dels Amics del País en ocasió de la presentació del número 5 de la revista.