Lluís Bassets recomana


Barack OBAMA.
Una tierra prometida.
Barcelona. Debate, 2020. 905 pp.
(Traducció d’Andrés Barba, Carmen M. Cáceres, Efrén del Valle, Marcos Pérez Sánchez i Francisco J. Ramos)
ISBN: 978-84-9992-974-3


Aquest és el llibre d’un excel·lent escriptor i d’un molt notable acadèmic, intel·lectual i polític, amb un interès addicional que esdevé la qüestió capital perquè esdevingui d’envergadura històrica: el seu autor ha estat l’home més poderós del planeta des de 2007 fins a 2016 i la seva narració abasta des dels inicis de la seva vocació política fins als seus tres primers anys a la Casa Blanca, amb el moment culminant, que tanca aquest primer volum de les memòries, de l’execució extrajudicial per part de l’exèrcit dels Estats Units del màxim dirigent d’Al Qaeda, Osama Bin Laden, responsable dels atacs de l’11 de setembre de 2001 a Nova York i Washington. La seva lectura és gairebé obligada per a polítics, periodistes, politòlegs i per al  públic més interessat en els afers internacionals i en l’evolució del nostre món. Si es llegeix aquests dies, en plena transició presidencial als Estats Units, es pot gaudir del contrast entre la pulcritud política i moral de la presidència d’Obama, revisada amb una gran capacitat irònica i autocrítica, i el desgavell populista i corrupte dels quatre anys de caos presidencial de Donald Trump.

Jaume Bellmunt recomana


Àlvar VALLS.
Entre l’infern i la glòria.
Barcelona. Edicions de 1984, 2020. 1.018 pp.
ISBN: 978-84-16987-67-2


El consell d’un amic de bon gust acreditat i l’elogi rotund –un miracle literari– de Ponç Puigdevall en el número de setembre de la nostra revista, em van animar a afrontar el miler de pàgines sobre la vida i l’agonia de Verdaguer narrades per Àlvar Valls en aquesta novel·la. L’autor ens proposa una immersió profunda en el turmentat univers verdaguerià, amb una doble trama  que trena els episodis principals de la seva biografia i el relat dels divuit dies de la seva agonia a la Vil·la Joana. Però l’interès indubtable de les dues trames es veu eclipsat per l’excel·lència d’una prosa enlluernadora. És la manera que ha trobat Valls de retre el millor homenatge a un dels genis creadors de la nostra llengua. Sens dubte, un monument literari.

PUBLICITAT
Renfe / Viaja como piensas

Steven Forti recomana


Nancy ISENBERG.
White trash [Escoria blanca]
. Los ignorados 400 años de historia de las clases sociales estadounidenses.
Madrid. Capitán Swing, 2020. 720 pp.
(Traducción de Tomás Fernández Aúz)
ISBN: 978-84-122324-7-9


En los últimos cuatro años se ha hablado mucho de hillbillies y rednecks, es decir, los blancos pobres que habrían entregado la Casa Blanca a Donald Trump. Este extenso ensayo de la historiadora Nancy Isenberg no habla sin embargo del tycoon neoyorquino. Explica más bien cómo se ha llegado hasta aquí. White trash es un excelente estudio sobre la historia de Estados Unidos a partir de una visión de clases, centrándose en los oprimidos, los pobres y los marginados que existieron desde la llegada de los primeros colonos británicos en el siglo XVII. Atenta a la retórica política, la literatura popular y las teorías científicas, Isenberg nos ofrece un recorrido increíblemente cautivador que llega hasta principios de este milenio en el que cuestiona los principales mitos estadounidenses, empezando por el ‘sueño americano’ de la ‘tierra de oportunidades’.

Rafael Jorba recomana


Manuel CHAVES NOGALES.
¿
Qué pasa en Cataluña?.
Córdoba.  Editorial Almuzara, 2013. 128 pp.
ISBN: 978-84-15828-66-2


Aquest petit llibre vol ser l’esquer per a vindicar Manuel Chaves Nogales (Sevilla, 1897 – Londres, 1944). L’opuscle recull les seves cròniques sobre la Catalunya republicana. En destaca l’entusiasme popular –‘entusiasmo multitudinario no hay más que uno en España: el de los catalanes’- i la necessita d’omplir també el temps ‘con una tarea que tal vez no sea del todo superflua: la de gobernar’. De Catalunya estant, aquest llibre és la porta d’entrada a dues obres majors: A sangre y fuego i La agonía de Francia. Chaves Nogales va ser pioner en defensa de la ‘tercera Espanya’ que va evocar Gaziel a Meditacions en el desert. La seva Obra completa acaba de ser publicada per Libros del Asteroide.

Rosa Massagué recomana


Orlando FIGES.
Los europeos. Tres vidas y el nacimiento de la cultura cosmopolita.
Madrid. Taurus, 2020. 666 pp.
(Traducció de María Serrano)
ISBN: 978-84-306-2339-6


Una lliçó d’història europea, gran i petita. A partir del nucli format per la cantant espanyola Pauline Viardot, el francès expert en art, Louis Viardot, i l’escriptor rus Ivan Turgueniev, l’historiador britànic teixeix les connexions de tota mena i els intercanvis que un invent com el ferrocarril va fer possibles arreu d’Europa donant al continent un cànon artístic. L’autor alerta, però, que aquell cosmopolitisme era i segueix sent amenaçat pels nacionalismes.

Fèlix Riera recomana


Miquel MOLINA.
Cinc hores a Venècia.
Barcelona. Univers, 2020, 192 pp.
ISBN: 9788417868413


La supervivència de Venècia passa, principalment, per la capacitat que tingui la ciutat de seguir convocant en el futur els seus fantasmes, transmetre la seva exuberant estètica i mantenir el talent innat que té per seduir i posseir, tant a turistes com a pelegrins. L’assaig/quadern de viatge de l’escriptor i periodista Miquel Molina demostra que la ciutat segueix viva reclamant als posseïts, com Molina, que segueixin enaltint-la i parlant d’ella al món. Parlar d’ella, no per exhibir-la, sinó per mostrar el seu poder d’enlluernament. És un assaig de lectura imprescindible, ja que aconsegueix desvetllar l’esperit de Venècia com a ciutat/misteri. El text demostra fins a quin punt la ciutat es val de mèdiums, artistes, per seguir viva.

PUBLICITAT
Correos Market

Xavier Roig recomana


Juan Claudio de RAMÓN.
Canadiana: viaje al país de las segundas oportunidades.
Barcelona.  Penguin Random House, 2018. 264 pp.
ISBN: 9788499928708


El model canadenc.

El debat sobre la gestió de la pandèmia ha tornat a plantejar la comparació entre els models centralitzats i el federals. Juan Claudio de Ramón fa a Canadiana una aproximació molt ben estructurada al sistema canadenc combinant guia de viatge, experiències personals i reflexions sobre la naturalesa, la història i el funcionament de les institucions.

És particularment atractiu per a un lector hispànic el capítol que dedica a les vicissituds de la confrontació entre federalisme i separatisme al Quebec i, molt especialment, als xocs èpics entre les dues grans personalitats del primer ministre canadenc Pierre Trudeau i el primer ministre quebequès René Lévesque.