A Alberto Núñez Feijóo (Os Peares, Ourense, 1961), president del PP des d’abril de 2022 i de la Xunta de Galícia durant quatre legislatures per majoria absoluta, sempre se l’ha considerat, sobretot fora de Galícia, un polític moderat, de la dreta raonable. Molts gallecs que el coneixen, però, adverteixen que té dues cares i que la seva moderació no és real. Un d’ells és l’escriptor Manuel Rivas, que, en un article escrit a la revista en gallec Luzes i reproduït per CTXT (6-2-2023), assegurava: «L’han presentat com a serraller per obrir portes. Ja veuran com és de bo per tancar-les».

Amb 14 anys, Feijóo va ingressar en un internat de Lleó per estudiar el batxillerat. Es va llicenciar en Dret a la Universitat de Santiago i el 1991 es va afiliar al PP. Va començar la seva carrera política com a secretari general tècnic de la Conselleria d’Agricultura. Tres mesos després, el seu mentor, José Manuel Romay Beccaría, el va nomenar secretari general de Sanitat. El 1996, Romay, ministre de Sanitat de José María Aznar, se’l va emportar a Madrid com a secretari general d’Assistència Sanitaria i president de l’Insalud, i entre 2000 i 2003 va dirigir Correus.

 

«‘Apartheid’ a Catalunya»

Aquell any va tornar a Galícia per ser conseller de Política Territorial de la Xunta i vicepresident de Manuel Fraga el 2004. Diputat al Parlament gallec durant 17 anys (2005-2022), quan Fraga es va retirar el 2005, en quedar fora del Govern pel pacte entre el PSOE y el partit nacionalista BNG, Feijóo el va succeir en la presidència del PP gallec. El 2009 va guanyar les eleccions per majoria absoluta, que repetiria el 2012, el 2016 i el 2020, igualant les quatre majories absolutes de Fraga. Només va acceptar presidir el PP l’abril de 2022 després de la defenestració de Pablo Casado. Per poder debatre amb Sánchez, va ser designat senador autonòmic el maig de 2022.

Per llegir l'article complet fes una subscripció de pagament.