A diferència del que podia passar a principis del segle XX, quan el flux d’informació a escala internacional era molt més reduït i els mitjans fotogràfics començaven a despuntar, el món actual es troba en una hiperestimulació constant.

En 365 dies cadascun de nosaltres viu una quantitat d’històries impossible de retenir, però si intentéssim quantificar el nombre de fets rellevants que se succeeixen al món en un any, la xifra seria esfereïdorament astronòmica. També ho ha de ser el total de fotografies fetes amb dispositius mòbils durant aquest lapse de temps.

Som més capaços de recordar xifres i esdeveniments històrics o reconèixer una imatge icònica de la primera meitat del segle XX, que d’identificar una imatge de la nostra galeria o del perfil d’Instagram d’un amic que hem vist fa unes hores o dies. El volum de continguts que circulen per tot arreu és tan elevat que renunciem inconscientment a seguir esdeveniments importants d’actualitat al planeta. En aquest sentit, passem per alt fotografies que testimonien aquests esdeveniments i que ens ajudarien a comprendre’ls de manera més conscient. Un bri d’esperança per revertir aquesta tendència ens l’aporta la Fundació World Press Photo, que amb l’organització del seu prestigiós concurs premia les millors imatges de l’any i contribueix al coneixement i difusió del seu missatge.

En l’edició d’enguany, el WPP 2022, presenta imatges colpidores, suggeridores, que conviden a una reflexió àmplia i de fons. Algunes ens recorden la força dels incendis forestals i com els humans, encara a llocs com Austràlia, sabem escoltar la natura i conviure-hi. Altres, mostren algunes de les passions més essencialment humanes: l’amor, la tristesa, la desesperació, la comunió amb altres individus, o ens recorden quants conflictes persisteixen al món, amb la voluntat –també humana– d’imposar-se els uns sobre els altres, esbossant un horitzó gris i descoratjador. En definitiva, ens conviden a observar detingudament el món que ens envolta.

Les fotografies incloses en aquest àlbum són només un tast de les més destacades. L’exposició dels treballs guanyadors de l’edició 2022 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, organitzada per la Fundació Photographic, es podrà visitar entre els dies 4 de novembre i 11 de desembre de 2022. El visitant podrà gaudir de les més de 150 imatges guanyadores, de tots els continents, en una exposició que es preveu que mantingui les altes xifres de visitants d’edicions anteriors, consolidant-se com una de les més populars de Barcelona.