La Fundació Photographic Social Vision i el World Press Photo presenten les millors imatges del 2020 al CCCB fins al 12 de desembre.
Cinc fotògrafs espanyols han estat guardonats en alguna de les categories. L’exposició inclou totes les fotografies i les peces multimèdia premiades, la major part inèdites al nostre país, que s’han escollit per la seva qualitat visual excepcional i que ofereixen diferents perspectives al voltant de l’actualitat global.
El premi a la millor foto se l’ha endut la imatge de l’abraçada, després de cinc mesos d’incomunicació, entre una persona gran i la seva infermera. L’emoció del moment contrasta amb el profilàctic plàstic separador. En un any marcat per la pandèmia, la imatge d’un lleó marí enjogassat amb una mascareta ha merescut un altre dels premis del certamen.
Però no tot és covid. Els fotoperiodistes han seguit documentant tota mena d’esdeveniments arreu del món. Històries, moltes de les quals poc o gens conegudes, que ensenyen al visitant tremendes situacions personals. És el cas dels palestins reclosos a Israel on la prohibició dels bis a bis ha portat els presos a buscar la manera de treure el seu semen de la presó perquè les seves dones puguin tenir fills. Aquesta imatge forma part de la categoria de fotos que no destacarien per si soles. La lectura de la història que hi ha al darrere els dóna el veritable valor que tenen.
Altres imatges, d’un cop d’ull ja ho diuen tot. La plaga de llagostes que va arrasar milers de conreus a l’Àfrica, o la difícil fita d’un esportista escalant una muntanya de troncs. El tendre retrat d’un home transgènere amb la seva parella a Rússia, és un exemple de la reivindicació que fa el WPP de les situacions encara poc compreses dels temps actuals. La impactant fotografia d’una dona malalta terminal amb el seu fill, en una teràpia assistida amb cavalls, ensenya com a banda de la covid, per bé o per mal, la vida i el món segueixen el seu curs.