La magistrada del Tribunal Constitucional, Encarna Roca, es va manifestar ahir contrària a la legalització de la gestació subrogada, a l’acte de presentació del darrer número de la revista mensual P&P, dedicat sencer al 8-M i titulat ‘El món després del #MeToo’, en el qual 22 dones, especialistes en diferents àmbits socials i científics, ofereixen la seva visió de l’evolució de les nostres societats. Encapçala aquest ‘dossier’ de la publicació una entrevista a la magistrada a càrrec de Rosa Massagué, periodista del consell de redacció que es va fer càrrec de la presentació de l’acte.

El debat va ser conduït per Astrid Barrio, professora de ciència política i també codirectora de la revista, que va fer especial esment als ‘monstres’ reaccionaris que està despertant el moviment feminista desencadenat els darrers mesos i especialment des de la manifestació del 8-M fa un any. Roca es va mostrar favorable a les polítiques públiques de conciliació i a les quotes femenines, tot i que va assegurar que per ella només hi ha “persones, dones i homes, iguals tots en drets”. També va assenyalar que “les que tenen més problemes no som nosaltres sinó les dones que venen al matí a netejar”. I va criticar la manca de polítiques a llarg termini, la falta de coherència de moltes mesures i iniciatives i la necessitat de trobar una col·laboració de la societat, que no pot esperar-ho tot de la iniciativa de les administracions.

PUBLICITAT
Renfe / Viaja como piensas

 

 

Segons Roca, “seria millor no parlar tant de Vox“. Es va mostrar a més a favor dels cinturons sanitaris que es fan a determinats països al voltant de l’extrema dreta emergent. “El model de família tradicional que defensen ja no produeix cap mena de benefici i és un model inútil”, va dir. La magistrada va defensar la llibertat individual com el bé a protegir pel damunt de tot. “Sense llibertat no hi ha igualtat”, va afegir. Va refusar, en canvi, l’existència d’un dret genèric a tenir fills ni tampoc que la llibertat individual protegeixi la conversió del cos de la dona en una mercaderia a disposició de qui vulgui un fill. “Tots els drets tenen un límit, inclús el dret a la vida”, va assenyalar. Segons la magistrada la gestació subrogada porta a la indignitat que països com l’Índia tinguin autèntiques granges de dones a disposició de qui tingui diners per pagar el suposat dret a tenir un fill.

Encarna Roca va considerar, per contra, la possibilitat de protegir casos concrets de gestació subrogada quan no siguin fruit d’una transacció mercantil i es produeixi entre familiars, sempre sota el control i tutela d’una autoritat judicial. La magistrada va defensar el paper de la justícia a l’hora de dirimir aquests assumptes, donat que inclús amb jutges por competents sempre hi ha un marc i un procediment legals, una confrontació d’arguments i la possibilitat de recurs.

PUBLICITAT
Correos Market

La presentació es va celebrar a la Sala Mompou de la Societat General d’Autors i va ser precedida d’unes paraules de benvinguda del director de l’entitat, Ramon Muntaner. A l’acte de l’auditori del Passeig de Colom van assistir una seixantena de persones, entre les quals es trobaven moltes col·laboradores del darrer número de la publicació. Muntaner va manifestar en les seves paraules d’acollida la identificació de l’entitat que presideix, dedicada a la defensa dels autors i dels intèrprets en arts musicals, teatrals i audiovisuals, amb la idea d’obertura i de transversalitat exposada per l’editorial de presentació del primer número de la revista de novembre de 2018.