La indústria sempre ha tingut un paper rellevant en l’economia catalana des que les primeres fàbriques es van instal·lar al territori durant el segle XIX. Tot i que l’evolució de la societat ha portat cap a un model econòmic basat en els serveis, Catalunya segueix concentrant el 23 % del sector de tot Espanya i en representa el principal nucli industrial.

El sector industrial ha seguit jugant un paper important per a la comunitat autònoma. Fins i tot després que els Jocs Olímpics de Barcelona del 1992 convertissin la capital catalana en un referent per la seva oferta turística, i que amb el pas dels anys totes les activitats al voltant del turisme fossin cada vegada més extenses, la indústria segueix suposant actualment una aportació del 20 % a l’economia i genera el 16 % de l’ocupació. Les dades encara milloren si es té en compte el que es coneix com la servindústria. En aquest cas, la meitat de l’economia catalana estaria lligada al sector industrial.

La indústria ha aconseguit mantenir a Catalunya més pes que a la majoria de les grans economies de la zona euro, on la mitjana se situa per sota del 20 %. D’altra banda, també és rellevant la manera com el sector ha aconseguit especialitzar-se, una evolució que li ha permès posicionar-se com un referent de la indústria química i els productes farmacèutics, principalment.

En els darrers anys hem viscut un debat intens sobre el rumb que hauria de prendre la indústria a partir d’ara per adaptar-se a un món en constant evolució. Iniciatives diverses de col·laboració entre els sectors públic i privat s’han orientat a donar suport a les empreses concretes en aquest procés tan decisiu per al futur del sector.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.