Dilluns 20 de febrer, 18h00: “L’Europa geopolítica i la creació d’una força de resposta ràpida de la UE”, amb Javi López, Lluís Bassets i Gina Tosas

Acte celebrat dilluns 20 de febrer de 2023 a l’Aula Europa, seu de les institucions europees a Barcelona.

En aquesta edició de #DiàlegsPolíticaProsa han participat Lluís Bassets, columnista polític al diari El País i fundador de política&prosa, i Javi López, eurodiputat del grup de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates i ponent de l’informe “La capacitat de desplegament ràpid de la UE, grups de combat de la UE l’articule 44 del Tractat de la UE: el camí a seguir”. Gina Tosas, periodista de La Vanguardia, va moderar el diàleg.

Tot i que “la UE és una fàbrica de pau, estabilitat i democràcia, encara estem molt lluny de tenir autonomia estratègica, som uns nans militars”, en paraules de Bassets. Per aquesta raó, va dir, “el sistema de defensa europeu s’ha de consolidar, pensant (també) en una hipotètica victòria de Trump”. En aquest sentit, López va destacar que “amb la Brúixola Estratègica, promoguda per l’Alt Representant de la Unió per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, hem aconseguit posar d’acord als 27 ministeris d’Exteriors”. Ara, “cal pensar quines són les amenaces comunes, un marc de decisió funcional i capacitat per portar a terme les decisions”.
Pel que fa a la guerra, Javi López va dir que “Ucraïna la pot guanyar”, recordant que hi ha hagut diverses guerres perdudes per potències nuclears. Abans, però, la pròxima etapa del conflicte serà l’increment de producció a les fàbriques, com Bassets es va encarregar de recordar.