Dels molts projectes del taller d’arquitectura olotí RCR, guanyador del premi Pritzker, el més commovedor és la pista d’atletisme Tossols-Basil situada en una clariana forestal d’un bosc de roure de fulla gran, a Olot.

Permet córrer al bell mig de la natura, amb l’esperit dels primers Jocs Olímpics a Grècia, rememorant l’estadi d’Olímpia on els espectadors podien seguir les curses des dels vessants del mont Cronos. Aquí, els petits bancals esglaonats que envolten la pista proporcionen seient als espectadors ocasionals.

La intervenció, en un terreny originàriament destinat a conreu, aconsegueix un vincle harmònic amb l’entorn. La pista, un retall de polietilè i cautxú de color verdós, com una catifa, encercla, preservant-los, alguns arbres d’escorça brunenca i també l’herba. Són uns quants roures en el centre, de la mateixa manera que genera límit amb altres espècimens al perímetre. Així, passem de percebre una massa arbòria a distingir els elements vegetals, els arbres, com a unitats; a reconèixer-los, a domesticar-los visualment. Aquest paisatge entretallat permet veure com els atletes apareixen i desapareixen entre els arbres, afegint distracció i un cert suspens.

L’aproximació a l’arbre es pot fer de diferents maneres. Per exemple, si en comptes de glans la copa conté flors, i si l’arbre és un cirerer, al Japó esdevé festeig. Col·loquen grans estovalles sota les branques esperant que les flors baixin (hanami1). El paisatge es transforma. Habitualment realizant un pícnic, recitant poesia o escoltant música. La flor del cirerer (sakura) cau de l’arbre abans de marcir-se, portada pel vent. L’eclosió del plaer estètic resideix en el descens de la flor. Cauen sobre als comensals i s’acumulen sobre el recinte conquerit.

El mateix succeeix a la pista d’atletisme Tossols-Basil, on les tires de paviment verdoses recullen glans a l’octubre i flors verd-groguenques al maig. El moviment dels atletes es combina amb el de les glans que impacten en el paviment amb un soroll que parla de la duresa del fruit i amb el de les fulles caduques de marge retallat en lòbuls arrodonits. Sense oblidar que el fruit és apreciat pels animals.


1Hanami (花見 lit. «veure flors») tradició japonesa d’observar la bellesa de les flors.