Músics, cineastes i actors; periodistes i escriptors; arquitectes i modistes; pintors, dibuixants i dissenyadors… i així fins a reunir els 165 retrats fotogràfics fets per Maria Espeus d’algunes de les persones més representatives de l’escena creativa i nocturna d’una ciutat —la Barcelona de 1982— que respirava nous aires de llibertat un cop deixat enrere el franquisme.

La fotògrafa Maria Espeus neix a Boras, Suècia, el 1949. Als 19 anys inicia la seva carrera professional que la porta a viure i treballar a París durant cinc anys fins que arriba a Barcelona on s’instal·la el 1977.

Aleshores comença a desenvolupar una exitosa i fructífera carrera col·laborant amb agències de publicitat, institucions públiques, editorials i revistes i diaris nacionals i internacionals. Retratista oficial de les cerimònies olímpiques de Barcelona, treballa també al cinema com a directora de fotografia, exposa a diferents galeries i rep premis com el Nacional de Cultura CoNCA de 2017.

El mes de març de 1982, l’Institut d’Estudis Nord-americans de Barcelona acull l’exposició HOLA! Barcelona, una mostra amb aquests retrats en blanc i negre que realitza Espeus de la seva generació: són gent jove i vital, protagonistes de l’escena creativa que va dinamitzar i canviar la imatge d’una ciutat industrial, hereva del desarrollismo franquista, fins a transformar la capital catalana en la metròpoli cultural mediterrània que l’estiu de l’any 1992 saluda desacomplexadament el món des de l’Estadi Lluís Companys, precisament amb un colorit i alegre HOLA!

Quatre dècades després, el bàrman Javier de las Muelas, un dels protagonistes que van desfilar per l’objectiu de Maria Espeus a inicis dels vuitanta, ha recuperat aquells 165 retrats, que poden contemplar-se fins al 2 d’agost al mític local Dry Martini de Barcelona.

A través de la mirada personal, sòbria i elegant de Maria Espeus, us convidem a conèixer —i reconèixer— aquesta generació única en el seu moment d’eclosió.