Les eleccions autonòmiques i locals del 26 de maig han reforçat l’ascens electoral iniciat pel PSOE en les eleccions del 2015. Si llavors els socialistes només van aconseguir ser el partit més votat en tres autonomies, en aquestes ho han estat en 10 de les 12 comunitats autònomes, a més d’Andalusia i de la Comunitat Valenciana. Els resultats del PSOE s’han situat de manera prou homogènia entorn del 30 % dels vots (tret de la Comunitat Valenciana), xifra semblant a l’obtinguda en les recents eleccions generals de l’abril.

PUBLICITAT
Renfe / Somos tu mejor Opción

A La Rioja, Castella la Manxa i Extremadura han quedat propers o han superat el 40 % dels vots. El PSOE s’ha beneficiat també de les primes atorgades pels diferents sistemes electorals autonòmics. Destaca, per exemple, la distorsió generada pel sistema electoral de Castella la Manxa on amb un 44 % dels vots ha obtingut un 58 % dels escons. En altres regions com Castella Lleó i Astúries les primes han estat properes als 10 punts (Taula 1). Algunes de les implicacions més directes d’aquests resultats ja són sabudes: El PSOE va perdre el govern d’Andalusia que havia retingut des de l’any 1981. Així mateix, el PSOE governarà amb majoria absoluta tant a Castella la Manxa com a Extremadura, regions en les quals va recuperar el govern l’any 2015. A més, els socialistes ocupen la presidència i governaran en coalicions en diverses regions com la Comunitat Valenciana, les Illes Balears, La Rioja o Astúries. A nivell municipal el PSOE es converteix en la primera força en vots i regidors, però no ocupa l’alcaldia d’algunes de les grans ciutats espanyoles.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.