Si octubre és un dels mesos revolucionaris per excel·lència, a Catalunya ho és per partida doble. Fins l’any passat la memòria catalana vinculava els Fets d’Octubre amb la proclamació de l’Estat Català per part del president Lluís Companys que va culminar amb l’empresonament del govern i amb la suspensió del l’autonomia. Hi ha qui encara fa apologia d’aquells esdeveniments com un moment extraordinari en què el govern català, en solidaritat amb la revolta d’Astúries, es rebel·lava contra la incorporació de la CEDA al govern de la república. Però tots sabem i saben sobre tot els historiadors, que aquell va ser un gest inútil, de suprema irresponsabilitat, que suposà la fi del l’autogovern recentment assolit i amenaçà l’estabilitat de la ja fràgil Segona República.

Novament el mes d’octubre de 2017 ha quedat gravat en la memòria dels catalans com un moment si no pròpiament revolucionari sí clarament disruptiu que va acabar amb la inèdita aplicació de l’article 155 de la Constitució, el cessament del govern i la convocatòria d’eleccions. Al llarg de tot aquell mes, amb clara continuïtat al que s’havia esdevingut al mes de setembre, es van succeir una sèrie d’esdeveniments tots ells insòlits i viscuts amb molta intensitat per la majoria dels catalans que els han dotat de diferents significats tot dificultant la construcció d’un únic relat.

PUBLICITAT
Renfe / Viaja como piensas

Octubre va començar amb la celebració del referèndum d’autodeterminació il·legal. En previsió de què les forces de l’ordre, per mandat judicial, impedirien les votacions, molts col·legis electorals van ser ocupats per ciutadans organitzats en Comitès de Defensa del Referèndum –antecedent dels Comitès de Defensa de la República- disposats a fer resistència pacífica als més que previsibles desallotjaments. A molts col·legis es va votar després de què les totes les urnes arribessin a lloc gràcies a la col·laboració ciutadana i sense que, incomprensiblement, la policia no en confisqués ni una de sola. D’altres van ser desallotjats sense incidents i en uns quants la resistència dels ciutadans va desfermar una desproporcionada resposta policial que en alguns casos està sent investigada judicialment. Segons els resultats oficials, encara que no comptin amb cap tipus validesa -cal recordar que el referèndum no va complir cap dels estàndards internacionals establerts per la Comissió de Venècia- van participar més de dos milions de persones la majoria de les quals hi van votar favorablement.

La capacitat de mobilització va tornar a exhibir-se la en la jornada del 3 d’octubre, esperonada per l’impacte emocional de la brutalitat policial. I el 10 d’octubre, quan una multitud a les portes del Parlament va vitorejar una proclamació de la independència i va plorar per la seva automàtica suspensió vuit segons després. I amb les protestes per l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. I esperant unes instruccions que no van arribar el dia 27 després de la proclamació de la independència. Totes aquestes experiències van generar solidaritat de grup, lleialtats, memòria compartida i van contribuir a reforçar la idea de què de l’1 d’octubre se’n deriva un mandat popular i de què Espanya és un estat repressor i amb baixa qualitat democràtica, un argument que es va veure encara reforçat arran de l’empresonament de dirigents independentistes i la seva fugida a l’estranger considerada pel sobiranisme com un exili.

Però el mes d’octubre no només roman en l’imaginari col·lectiu de independentisme. El succeït durant aquell mes també va servir per mobilitzar a un sector de la societat, els contraris a la independència, que fins aleshores s’havia mantingut del tot silenciosa més enllà de les convocatòries electorals. La manifestació convocada per Societat Civil Catalana el 8 d’octubre sota el lema «Prou! Recuperem el seny» va tenir un èxit inesperat. Una multitud encapçalada per dirigents del PSC, de Ciutadans i del PP va fer una defensa desacomplexada de la unitat d’Espanya tot lluint banderes catalanes i també espanyoles, una imatge a Catalunya fins aleshores associada a les minoritàries manifestacions de l’extrema dreta nostàlgica. L’èxit de la mobilització es va repetir el 29 d’octubre després de la segona proclamació de la república i de l’aplicació de l’article 155. Aquells dies l’independentisme va perdre el monopoli de les grans mobilitzacions del què havia gaudit des de 2012. Les lleis del referèndum i de transitorietat aprovades al setembre havien traspassat totes les fronteres de l’Estat de dret. Molts van ser els ciutadans catalans que van reaccionar, especialment davant del temors i incerteses que va aixecar referèndum de l’1 d’octubre com a amenaça real a la integritat d’Espanya, una perspectiva que despertava molts temors i incerteses. Aquets mateixos temors i incerteses van fer traslladar milers de comptes corrents a fora de Catalunya i més de 3000 empreses que des del setembre van traslladant la seva seu social.

PUBLICITAT
Correos Market

La interpretació del que van suposar els fets d’octubre no és unànime i així ho hem volgut reflectir a través de diverses contribucions i d’un qüestionari sobre el significat de l’1 d’octubre, el dia que ho desferma tot, fet en col·laboració amb Agenda Pública, en el que han participat reconeguts especialistes en diversos àmbits. Cal escoltar, conèixer i tractar d’entendre les raons de totes les interpretacions. Però, sobretot, el que cal un any després és que els dirigents polítics reconeguin que els nous fets d’octubre van ser un enorme i doble fracàs, resultat d’un cúmul d’errors dels partidaris de la independència com dels qui la combaten. A uns els toca reconèixer que el referèndum va ser il·legal i que de la unilateralitat no se’n pot deduir cap tipus de mandat, i als altres que la resposta policial, judicial i l’excepcionalitat no resoldran un problema de naturalesa política, en el qual es juga la pròpia capacitat dels catalans de conviure com a ciutadans iguals en drets i obligacions en una mateixa comunitat política.