La fascinació de l’home pel cel ha estat una constant des de l’inici dels temps. Quan l’home es va fer sedentari, l’observació del cel el va ajudar a entendre els cicles de la vida, afavorint la recol·lecció, i a reconèixer l’arribada del canvi de les estacions.

Més tard, l’any 3379 aC els Maies van ser capaços de documentar un eclipsi i de crear el seu propi calendari solar. Els xinesos, 1700 anys aC ja havien descobert 284 constel·lacions. Durant la civilització grega, Ptolemeu escriu un tractat sobre astronomia on ja posiciona al cel més de 1.000 estrelles. En aquell moment, però, situa el sistema solar al centre de l’univers. Des d’aleshores s’han anat succeint els savis (Galileu, Kepler, Newton, Einstein…) que han anat configurant el coneixement del cel que tenim en l’actualitat.

Fotografies de Robert Ramos

En aquest moment, quan es produeix un eclipsi, milions de persones de tot el món aixequen el cap per veure, durant uns minuts, com un astre en tapa un altre. O són capaces de desplaçar-se a un indret llunyà per veure aquell cometa que passa a poca distància de la Terra cada 75 anys. Per descobrir tots els secrets de l’univers, els científics han buscat els llocs més adients, de nul·la contaminació lumínica, per a instal·lar-hi els potentíssims telescopis que constantment fan troballes d’astres remots i de fenòmens astronòmics.

El fotògraf Robert Ramos és una d’aquestes persones que s’han deixat seduir pels astres. Fotoperiodista de professió, ha estat de sempre un tafaner del cel. Des dels ocells i tot allò que navega per l’atmosfera fins als fenòmens meteorològics i astronòmics han estat motiu del seu interès. Els astres l’han atrapat i s’han convertit en objecte de la seva curiositat, fins al punt que del repte del seguiment fotogràfic dels fenòmens astronòmics n’ha fet la seva gran afició.

En aquesta mostra de fotografies dels darrers anys hi trobem el Sol, superllunes, eclipsis i cometes. Astres contextualitzats en punts referencials coneguts creant composicions de gran plasticitat. En definitiva, imatges estel·lars.