LLIBRES

Nuestra enfermedad

Partint d’una dura experiència personal, l’historiador Timothy Snyder fa una anàlisi sobre el dret a la salut i la llibertat. Galaxia Gutenberg.

Ya sentarás cabeza. Cuando fuimos periodistas (2006 – 2011)

El periodista i actual director de l’Institut Cervantes de Londres, Ignacio Peyró, batejat per Jordi Amat com “el nét de Josep Pla que vivia a Madrid”, publica un dietari dels anys en què era corresponsal polític a aquella capital, escrit amb una prosa molt rica. Libros del Asteroide.

La hiena de la Puszta

Leopold von Sacher-Masoch, l’escriptor que va donar nom al masoquisme, descriu la venjança contra els homes d’una dona humiliada en una novel·la on no hi manquen el misteri i l’erotisme, ni un vessant psicològic. Laertes.

Tardor / Otoño

Primera entrega del Quartet Estacional de la novel·lista Ali Smith que Raig Verd havia publicat fa uns mesos en català i ara Nórdica ho fa en castellà. Una obra sobre el temps i la fugacitat de la vida que porta aire fresc a la ficció britànica.

PANTALLES

Sam Peckinpah a la Filmoteca

La Filmoteca de Catalunya dedica un cicle a un dels més grans cineastes de tots els temps amb pel·lícules tan celebrades com són Grupo salvaje, Perros de paja o La huida. Plaça Salvador Seguí, 1-9. www.filmoteca.cat

Mank

La darrera pel·lícula de David Fincher, autor de Seven o La red social, explica com es va escriure el guió de Ciudadano Kane, el clàssic d’Orson Welles, i ho fa convocant una multitud de personatges de l’època, de Greta Garbo a David O. Selznick. A partir del 4 de desembre, a Netflix.

Beginning

És el primer llargmetratge de Dea Kulumbegashvili, la directora georgiana, que va guanyar la Conxa d’Or al darrer Festival de Sant Sebastià, en el qual analitza la vida d’una dona atrapada en un moment de crisi. Estrena a les sales el 4 de desembre.

MÚSICA

Atesa la situació creada per la covid-19 que està modificant a última hora moltes activitats programades i per evitar donar informacions que poden resultar errònies, suggerim la visita als webs dels principals auditoris i festivals per conèixer la programació més actualitzada i la difusió de les seves activitats en streaming.

  1. L’Auditori
  2. Palau de la Música
  3. Gran Teatre del Liceu

100 anys d’un somni

La revista 440 dedica un monogràfic al centenari de la creació de l’Orquestra Pau Casals en què es reivindica la figura del violoncel·lista com a director i es presenta l’objectiu que volia assolir amb la creació del conjunt, que era musical, però també social i estètic, amb articles d’Oriol Pérez Treviño, Pepe Reche, Tona Montserrat i Joaquim Garrigosa entre altres.

MOSTRES

Tàpies als 30

La fundació dedicada a l’artista exposa una quarantena d’obres que va crear entre 1953 i 1963, els anys en què li va arribar el reconeixement internacional. (Aragó, 255. www.fundaciotapies.org). Fins al 6 de juny del 2021.

Des/ordre moral

Art i sexualitat a l’Europa d’entreguerres presenta el desig fora de la moral dominant que posava en qüestió l’ordre establert. La mostra, inaugurada per la nova directora de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), Núria Anguita, l’havia impulsada la direcció anterior. (Carrer Guillem de Castro, 118, València. www.ivam.es). Fins al 21 de març del 2021.

TROBADES

Llibreria Byron

Independent, de fons i generalista, aquesta llibreria nouvinguda al barri de Sant Antoni és també un centre cultural i un espai de trobades o de lectura tranquil·la al costat d’una llar de foc. (Casanova, 32. www.llibreriabyron.com)

Reconnexió

MuOM, el grup dedicat al cant d’harmònics, organitza un retir d’hivern del 4 al 7 de desembre, al Mas de Caret, a les muntanyes de Prades, en el qual s’ofereix un espai de reconnexió a través de la veu i del cos, i l’exploració del potencial del cant i de la música. info@muom.net.