El Modernisme fou un estil menystingut durant molts anys. Les seves formes barroquejants eren contràries als gustos que imperaven en els anys del Noucentisme, i més tard, també del Racionalisme i del Moviment Modern. Només se’n salvava la potent personalitat de Gaudí i tot el que representava la Sagrada Família. La gran empresa de la construcció del temple coincidia fil per randa amb la ideologia dominant del catalanisme noucentista que havia definit Torras i Bages a La Tradició Catalana (1892).

Segons aquest pensador, el catalanisme i el catolicisme havien de convertir-se en els dos pilars sobre els quals s’havia de construir la nova pàtria catalana. Torras va ser el mentor d’un grup d’intel·lectuals cristians d’arrel no ultramuntana aplegats a l’associació Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat. Gaudí es va convertir en el seu arquitecte oficial de manera que va rebre l’encàrrec del Misteri de Glòria del Rosari Monumental de Montserrat i de la reforma de la Catedral de Mallorca.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.