«Nada es verdad ni mentira; todo es según el color del cristal con que se mira». Amb aquesta dita popular pronunciada de forma rotunda, però pausada, començava sovint una assignatura del professor Francisco Fernández Buey. Tot seguit ens preguntava, a alumnes d’entre 20 i 21 anys aproximadament, què en pensàvem. Si ens semblava del tot cert o si, per contra, opinàvem que «la veritat és la veritat, la digui Agamèmnon o el seu porquer». Aquesta segona cita, d’Antonio Machado, ens havia de fer dubtar però, impulsats per la immediatesa pròpia de la joventut, una gran majoria (pràcticament tothom) crèiem que la raó es decantava al cent per cent per la primera afirmació.

Confiats, tots ho defensàvem i ell, amb el seu mig somriure tan característic, irònicament responia: «estem en una classe de relativistes». Ràpidament, ens vam adonar que no era tan senzill, o potser sí. Al llarg de les hores de classe vam descobrir que l’existència de certes idees, com els drets humans, independentment de l’opinió personal bé valia una certesa i defensa contundent, perquè podien fer del món un lloc més habitable. Eloy Fernández Porta, el seu fill, va dir d’ell al seu comiat: «Quan Paco reia, tenia raó». I és veritat.

PUBLICITAT
Renfe / Viaja como piensas

Aspectes com la guerra, la bioètica o el moviment feminista resultaven no només actuals, sinó imprescindibles a les seves sessions. Malgrat les polèmiques pròpies de temes controvertits, el professor Fernández Buey era lluny de la confrontació. De mirada llarga i argumentació impecable, es mostrava obert al diàleg i disposat a atendre afablement tota mena d’opinions.

PUBLICITAT
Correos Market

Fernández Buey va néixer a Palència el 1943 i, a més a més de docent, va ser traductor, filòsof i escriptor comunista. Durant la seva etapa com a universitari, estudià filosofia a la Universitat de Barcelona, on va ser alumne de personalitats tan destacades com José María Valverde, Emili Lladó o el filòsof marxista Manuel Sacristán, de qui seria molt proper i n’esdevindria un dels principals deixebles.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.