Per primer cop, el Museu Picasso i la Fundació Joan Miró de Barcelona organitzen, produeixen i acullen simultàniament una mateixa exposició dedicada als dos grans genis del segle XX, coincidint amb la celebració del cinquantè aniversari de la mort del pintor malagueny i el quarantè aniversari de la del català.

Pablo Picasso (1881-1973) i Joan Miró (1893-1983) van mantenir una llarga i fructífera amistat al llarg dels anys i ambdós van escollir la ciutat de Barcelona per deixar-hi una part important del seu llegat en forma de museu monogràfic: el Museu Picasso i la Fundació Joan Miró.

Ara, els dos centres han unit esforços per organitzar conjuntament una única exposició simultània i fins el 25 de febrer de 2024, «Miró-Picasso» resseguirà els principals moments en què les vides dels dos artistes es van creuar i n’explorarà les afinitats artístiques.

Moments com són l’acostament de tots dos als cercles surrealistes, el compromís polític durant la Guerra Civil Espanyola o els anys foscos de la Segona Guerra Mundial.

Si els seus camins vitals es van creuar, també ho van fer les seves trajectòries creatives. Catalunya és la terra dels seus processos de maduració artística: a Mont-roig, Miró hi va trobar la font original del seu llenguatge i l’Horta de Sant Joan, Gòsol i Cadaqués, seran sempre indrets lligats a les conquestes plàstiques de Picasso. L’exposició també ens parla de la descoberta de la ceràmica, l’interès compartit per la poesia i l’escriptura o la intervenció en l’espai arquitectònic i públic dels dos artistes.

Les més de 250 obres que formen l’exposició no pretenen fer una revisió antològica, tot i que mostra als visitants les col·leccions privilegiades que es conserven a la fundació i al museu i que s’han complementat per a aquesta ocasió amb destacades obres d’institucions internacionals i col·leccions privades. «Hem buscat els moments que es pot veure que hi ha una important relació entre Picasso i Miró», explica Teresa Montaner, una de les quatre comissàries de l’exposició, «i mostrar el caràcter, tan diferent, de dos artistes de primera fila que van capgirar la pintura i el seu sistema de representació».