El desenvolupament econòmic, i molt especialment de bancs i assegurances, consultores especialitzades i el sector serveis en general, té una dinàmica espontània de centralitzar-se en certes ciutats, de vegades capitals de països (París, Londres, Singapur, etc.) i de vegades ciutats no capitals amb característiques històriques que ho fan possible (Frankfurt, Nova York, Milà, etc.) i això és un fenomen a nivell global.

En aquests darrers països el poder polític no té el grau de centralització que té a Espanya, França o Anglaterra, on l’Estat concentra totes les institucions d’àmbit nacional en les capitals així com també un alt percentatge del PIB. Les raons per les quals Madrid concentra totes aquestes institucions estan fora de l’abast d’aquest article, encara que tots recordem que ben pocs polítics han reivindicat la descentralització de les institucions de l’Estat.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.