Què podem esperar avui en dia d’una democràcia, en particular en societats multiètniques i multiconfessionals? Aquesta és una de les preguntes centrals que intenta respondre Barack Obama al seu llibre Una tierra prometida, on narra la seva peripècia, des que va començar a interessar-se per la política fins al dia en què Ossama bin Laden va morir crivellat per forces especials dels Estats Units obeint les seves ordres com a president.

La resposta impregna tot el record de la seva gestió presidencial, però enlloc no l’expressa amb tanta claredat com quan viatja a l’Índia i conversa amb Manmohan Singh, «un home de saviesa i decència poc habituals», economista, de religió sikh, i aleshores primer ministre de l’immens i multicultural país asiàtic: «Defensar l’ordre constitucional; bolcar tota l’atenció en la feina quotidiana, sovint tècnica, d’incrementar el PIB del país, i eixamplar la protecció social. Res de salts revolucionaris o grans transformacions culturals; ni solucions per a totes i cadascuna de les patologies socials o respostes perdurables per als qui buscaven un propòsit i un significat a les seves vides. Simplement, el compliment de les normes que ens permeten resoldre, o almenys tolerar, les nostres diferències, i polítiques públiques que elevin el nivell de vida i millorin prou l’educació per temperar els impulsos més baixos de la humanitat».

Les memòries presidencials són un subgènere peculiar del memorialisme. En el cas dels Estats Units són un exercici gairebé obligat per a cadascun dels presidents quan deixen la Casa Blanca, tot i que són rares les escrites directament de la mà del mateix protagonista. De les frases plenes d’hipèrboles que pot articular Donald Trump difícilment en sortirà ni tan sols un capítol, tot i que no li costarà trobar les plomes de lloguer que li escriguin unes planes que portin tal nom, com els vuit llibres que ja ha publicat fins ara per explicar com s’ha fet ric i ha triomfat en els negocis. En canvi, en el cas d’Obama, escriptor memorialista d’èxit quan no era ni tan sols candidat presidencial, succeeix exactament el contrari.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.