Coincideixen dues veus notables, la d’un acadèmic i la d’un dirigent polític, a donar per mort i enterrat l’ordre liberal internacional. El primer des d’una visió que es pretén científica, mentre que el segon des del punt de vista ideològic. Un, el món tal com creu que és, i l’altre, el món tal com vol que sigui.

El món que l’un veu i l’altre vol és el mateix: és el món de Trump. Cap dels dos no s’identifica exactament amb Trump, tot i que tampoc cap dels dos no el tracta amb menyspreu ni superioritat com solen fer-ho els seus enemics. En el fons, ambdós veuen en l’actual president un fenomen gairebé de la naturalesa. De la naturalesa humana, caldria afegir, i més específicament de la naturalesa de les relacions internacionals. L’elecció de Trump primer i el desplegament del trumpisme desenfrenat després són els desencadenants dels canvis globals i els que han fet entrar en barrina l’ordre liberal internacional.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.