No hi ha evidència que una màquina pugui arribar a tenir subjectivitat i, per tant, creativitat o criteri moral. Però que la societat es faci aquesta pregunta, en el millor dels casos, es pot interpretar com una oportunitat per reflexionar sobre la pràctica habitual d’atribuir facultats pròpies de l’ésser humà a les eines d’intel·ligència artificial (IA) i sobre els efectes dels relats apocalíptics del hype en la governança de la tecnologia. La pregunta és senyal de confusió, i el caos és enemic del govern, per la qual cosa pot anar bé recórrer a la millor eina de què disposa l’ésser humà per aclarir malentesos: la paraula.

La democratització de la IA generativa que va desencadenar el llançament de ChatGPT el novembre de 2022 ha arribat acompanyada d’un enorme bombo publicitari entorn de les capacitats reals d’aquests sistemes, fins al punt que tecnòlegs de prestigi afins a les grans corporacions arriben a afirmar que les màquines han desenvolupat consciència i que, a més, aquesta consciència respon a unes intencions malignes de dominar la humanitat i posar-hi fi. La novetat és que la influència econòmica i social dels que promouen aquestes narratives, fins ara pròpies de la ciència-ficció, ha aconseguit que ocupin els titulars dels mitjans de comunicació més prestigiosos, probablement en detriment d’altres problemes reals i actuals, com les asimetries de poder que la IA contribueix a mantenir, l’explotació dels treballadors, la vigilància a través de l’extractivisme de les dades personals, la discriminació racial i de classe o els efectes nocius en el medi ambient, com han descrit en tantes ocasions investigadors, periodistes i altres activistes.

La recerca en IA té dos objectius principals: un és tecnològic i comporta emprar la computació per fer coses útils, mentre que l’altre és científic, i implica ajudar a entendre i resoldre qüestions sobre els humans i altres éssers vius. Per això, la IA ha tingut una influència important en les ciències de la vida, i probablement els usos del llenguatge d’aquesta disciplina tecnològica estan influïts al seu torn per la biologia.

Per llegir l'article complet fes una subscripció de pagament.