Larry Bartels i Christopher Achen són dos prestigiosos politòlegs nordamericans autors d’un llibre que és una llàstima que no sigui més conegut a Catalunya. El seu títol és «Democracy for Realists» (Democràcia per a realistes), i és una exploració empírica, amb dades per als Estats Units, fins i tot prèvies a les eleccions que van donar la victòria a Donald Trump, que destrueix el mite segons el qual la solució als problemes de la democràcia és sempre «més democràcia». La solució als problemes de la democràcia no és més democràcia (entenent per tal una democràcia més directa, per a més decisions, i amb menys regles), sinó una millor democràcia, amb millors institucions i regles. El radicalisme democràtic està greument renyit amb la qualitat democràtica.

La democràcia és el millor sistema quan combina l’elecció de representants amb igualtat d’oportunitats tant entre votants com entre candidats, amb regles estables decidides per amplis acords. I amb la pràctica del pluralisme, la deliberació i el raonament públic. És el sistema que permet traspassos de poder no violents i respectats, i que dóna legitimitat a l’exercici temporal del govern. Però la democràcia per si sola no garanteix decisions racionals, ni eficients, ni estables. Ja sabem que la resta de sistemes són pitjors. Molt pitjors. Per tant, el que hem de fer és millorar la democràcia.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.