Un dels efectes del #MeToo i de la vaga feminista del 8 de març del 2017 ha estat un major empoderament de les dones i un increment de la presència femenina en l’espai i en el debat públic. Certament hi ha algunes professions que encara segueixen essent predominantment masculines, circumstància que en justificaria la major visibilitat, però inclús en aquelles professions en què la feminització ha anat en augment, fins i tot en les que hi ha majoria de dones, la presència pública i la influència dels homes segueix sent molt superior.

Diverses iniciatives darrerament han alertat d’aquesta circumstància i s’han proposat revertir la tendència. A Catalunya ja fa temps que #OnSónLesDones denuncia sistemàticament la infrarepresentació femenina en el mitjans de comunicació catalans (ràdio, televisió i premsa escrita). Alguns no s’han donat per al·ludits però d’altres han començat a fer veritables esforços per garantir l’equilibri de gènere. Perquè del que es tracta, sobretot en un moment en què hi ha un gran interès en qüestions polítiques i d’actualitat, és de fer visible que hi ha moltes dones expertes en multitud de temes, que poden fer valuoses aportacions a la societat i que la seva veu mereix ser tan escoltada com ho és la dels homes.

Precisament amb aquest objectiu diversos professors universitaris i investigadors de l’àmbit de les Ciències Socials, en què la presència femenina és més nombrosa, van impulsar al conjunt d’Espanya la iniciativa No Sin Mujeres i es van comprometre públicament a no participar en actes en els quals hi participessin més de dues persones i no hi hagués almenys una dona en qualitat d’experta, i no s’hi val a fer només de moderadora.

Les expertes en Ciències Socials van respondre amb la iniciativa Sí Con Mujeres per mitjà de la qual van crear una llista d’expertes perquè ja no es pogués al·legar, com ha estat molt habitual per justificar-ne l’absència, que no hi havia dones especialistes en determinades matèries. Una cosa semblant s’ha donat al Cercador d’Expertes impulsat per l’Institut Català de les Dones o la Plataforma Mujeres Expertas en funcionament des del 2014 amb l’aval del Instituto de la Mujer.

Conscients que hi ha moltes dones que hi tenen molt a dir hem demanat a diverses professionals un exercici de prospectiva per tal que ens dibuixin com serà el món d’aquí a vint-i-cinc anys des del seu àmbit d’expertesa. Des de la democràcia i els actors col·lectius, les migracions, la seguretat, les guerres i els conflictes, la justícia i el treball, l’educació i la vida a les ciutats, la mobilitat, la salut o Catalunya passant pels diferents àmbits de la cultura, les dones ens aporten la seva visió d’un futur que es presenta incert però en el qual elles no només en seran protagonistes sinó també motor de progrés. No en va totes veuen un món de demà més just, més solidari, més inclusiu, més participatiu i més capaç de protegir els drets.