Jean Daniel va morir el dimecres 19 de febrer, a l’edat de 99 anys. Havia nascut el 21 de juliol de 1920, a Blida, «la petita flor del Sahel», a una cinquantena de quilòmetres d’Alger, al si d’una família jueva… El seu pare era president del Consistori israelià de la ciutat.

PUBLICITAT
Renfe / Viaja como piensas

Jean Daniel s’havia expressat sovint sobre la seva judeïtat: «Vull que se’m deixi viure el meu judaisme com jo el sento. Sóc primer mediterrani, després francès, a continuació jueu. La meva component jueva se situa darrere del meu desig d’universalitat». Aquestes paraules l’identificaven plenament.

Essent estudiant, s’apassiona per l’obra d’André Gide. El seu Retorn de l’URSS (Retour de l’URSS) i la lucidesa precoç sobre l’infern estalinista eviten a Jean Daniel de caure en la fascinació comunista. Es va inscriure a la llicenciatura de Filosofia quan l’anomenat decret Crémieux que, l’any 1870, donava la ciutadania francesa als jueus d’Algèria, va ser abolit pel règim de Pétain.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.