Joan Miquel Vilardell, un expert de la consultora ALG especialitzat en el desenvolupament d’infraestructures al continent africà, no es podia creure el que li mostrava un fons institucional d’inversió africà. Havien contractat la consultora per a la redacció dels plecs per seleccionar un epecista (de l’anglès Engineering, Procurement and Construction, EPC) que s’encarregaria del disseny i la construcció d’una nova terminal de passatgers en un aeroport de l’Àfrica occidental. El fons volia emprendre el projecte mitjançant un acord amb la Xina i, com a tota especificació tècnica, com si es tractés d’aquells dossiers fotogràfics ja caducs que servien tant per triar el vestit de casament com el fèretre per a un familiar mort, els xinesos els havien lliurat un senzill catàleg amb exemples d’aeroports.

Les fotos corresponien a terminals aèries ja executades a la Xina, resplendents i modernes, tota una temptació per als administradors aeroportuaris africans habituats a la decadència i l’abandó dels seus edificis i instal·lacions. Una semblant simplicitat per a l’establiment d’unes prescripcions tècniques mínimes podria explicar algunes de les deficiències operacionals que un viatger especialitzat és capaç de percebre en les noves, puixants i cares infraestructures aeroportuàries que ha desenvolupat la Xina per tot Àfrica.

Als mandataris d’Angola els devia atreure per al nou aeroport de Luanda una d’aquelles fotos: un edifici magnífic, envidrat, descomunal, tot modernitat. És fàcil imaginar-se’ls assenyalant-lo, afirmant que aquell i no cap altre seria l’edifici que els xinesos construirien per desenvolupar un gran hub a la capital d’Angola. És coneguda la propensió de molts governs a aconseguir tenir un hub, com si en depengués el seu propi prestigi i existència. Amb la construcció de l’edifici ben avançada, algú, de sobte, es va adonar d’un petit matís: aquella esplendorosa desmesura era una terminal per a vols nacionals construïda en alguna ciutat xinesa tan immensa com desconeguda per als funcionaris angolesos, res més allunyat de les característiques requerides en un edifici destinat a ser un hub per a vols internacionals.

Per llegir l'article complet fes una subscripció de pagament.