Manuel Castells, ministre d’Universitats, és una veu lliure que tant pot elogiar el rei Felip VI com comparar la vicepresidenta Carmen Calvo amb el líder de l’extrema dreta italiana, Matteo Salvini. És un opinador que considera la multinacional xinesa Huawei un exemple de valors humans i, al mateix, temps descriu Espanya com «un Estat autoritari» que «apallissa els joves» que l’octubre del 2019 van incendiar el centre de Barcelona. Per al ministre proposat pels comuns d’Ada Colau, aquests joves eren defensors de la democràcia.

Castells té múltiples facetes, i ho demostra el fet que l’any 2011 hagués donat suport entusiasta a Xavier Trias com a alcalde de Barcelona i vuit anys més tard es declarés partidari de Colau. Castells pot ser el sociòleg de prestigi, l’activista de l’esquerra alternativa o el comentarista de l’actualitat. Aquests dos últims vessants poden generar més d’un maldecap al Govern de coalició entre el PSOE i Podem. Els seus articles periòdics al diari La Vanguardia són terra fèrtil per als rivals del president, Pedro Sánchez, sobretot des del seu nomenament com a membre de la mesa de diàleg amb la Generalitat que ha de trobar un desllorigador al conflicte polític a Catalunya.

En un text de l’octubre passat, després dels pitjors dies de vandalisme a les ciutats catalanes, el nou ministre d’Universitats demanava que no es criminalitzés els radicals i culpava de la situació el Govern central: «No es tracta d’infiltrats i provocadors, tot i que n’hi ha (alguns d’ells probablement feixistes i policies), sinó de milers de joves catalans que, com va dir una d’ells, han vist com pegaven els seus avis l’1 d’octubre i volen posar-se a primera fila. Com més joves apallissin, com més nous presos polítics hi hagi, més s’anirà creant una reserva de rauxa que s’expressarà de mil maneres. I com més es culpi els anarquistes, més anarquistes apareixeran, perquè és la ideologia d’oposició a l’Estat autoritari».

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.