Més enllà dels titulars d’actualitat, el concurs internacional World Press Photo mostra cada any els reptes que afronta la societat global: la crisi mediambiental, els conflictes bèl·lics, les migracions, la desigualtat social, la resiliència de l’ésser humà o les qüestions de gènere van ser les temàtiques destacades de la darrera edició.

Una exposició al CCCB, organitzada per dinovè any consecutiu per la Fundació Photographic Social Vision, ha exhibit les fotografies guanyadores de 2023.

Fundada l’any 1955 amb seu a Amsterdam, l’organització sense ànim de lucre World Press Photo celebra el concurs anual de fotografia de premsa que, amb el mateix nom, ha esdevingut la mostra de fotoperiodisme i fotografia documental més prestigiosa del món.

Només cal fer un breu repàs a la història d’aquest certamen per trobar-nos entre les imatges premiades com a Fotografia de l’Any fotografies que han esdevingut històriques i que tothom té gravades a la retina: com el monjo vietnamita Thich Quang Duc immolant-se en protesta per les persecucions de budistes realitzades pel president Ngo Dinh Diem, l’any 1963; el policia que executa sumàriament un presoner del Vietcong d’un tret al cap en un carrer de Saigon, l’any 1968; Allende, amb casc militar i pistola a la mà, fotografiat al palau presidencial de La Moneda durant el cop d’estat a Xile; la nena vietnamita Phan Thi Kim Phuc fugint d’un bombardeig de napalm amb cremades greus; o fins i tot, Tejero armat a la tribuna dirigint-se al Congrés dels Diputats, un 23 de febrer de 1981.

A aquesta llista de fotografies de premsa que han fet història hi hem d’afegir la que ha estat premiada com a Fotografia de l’Any en aquesta edició de 2023 i que publiquem. És una commovedora i tràgica imatge del setge de Mariúpol, capturada pel fotògraf ucraïnès Evgeniy Maloletka, que mostra l’horror de la guerra per als civils: l’evacuació d’una embarassada, ferida mentre era ingressada a l’hospital. La dona, que es deia Irina Kalinina, va morir poc després juntament amb el seu nadó.

La guerra a Ucraïna és una parada més d’aquest viatge pel millor fotoperiodisme de l’any, un World Press Photo que ens mostra el conflictiu funeral de la periodista d’Al Jazeera Abu Akleh, víctima d’un atac de l’exèrcit israelià a Cisjordània, i la calma d’uns banyistes danesos a prop d’un parc eòlic que dona servei a més de 40.000 llars de Copenhaguen; que ens apropa la misèria dels carrers de Buenos Aires, capital d’una Argentina campiona del món de futbol, i una concorreguda plaça de Teheran on una jove desafia la llei iraniana que obliga a portar hijab.