Sis anys després de la fundació de Podem, Pablo Iglesias Turrión (Madrid, 1978) s’ha convertit en l’únic dirigent que sobreviu del grup de fundadors. Ell ha fixat sempre la línia ideològica i estratègica del partit, que, nascut com a radical, ha evolucionat al llarg dels anys condicionat per la seva relació amb el PSOE. Iglesias ha arribat a dominar tant Podem que la seva biografia personal és inseparable de la trajectòria del partit i de les seves anades i vingudes fins a l’entrada al Govern com a vicepresident segon, aliat amb els socialistes, antics membres de la «casta».

PUBLICITAT
Renfe / Viaja como piensas

Abans que polític, Iglesias, doctor en Ciències Polítiques i professor universitari, va ser destacat tertulià de diverses cadenes de televisió (Intereconomía, La Sexta, Cuatro, etcètera), des d’on va preparar la seva arribada a la política. «La nostra intervenció en els mitjans era una cosa molt reflexionada, no depenia de nosaltres, però feia anys que ens preparàvem per a això», confessava en el llibre Conversación con Pablo Iglesias, de Jacobo Rivero (Turpial, 2014), i afegia: «Són molt més importants les tertúlies a la televisió que els debats al Parlament», que «ja no els segueix ningú; a més, són debats que són mentida». També es pronunciava perquè «els mitjans de comunicació, almenys una part, han de tenir mecanismes de control públic».

Després de la irrupció de Podem a les eleccions europees de maig del 2014 (5 diputats, 2,5 milions de vots), la presència mediàtica d’Iglesias va ser aclaparadora. A Twitter va superar en seguidors el llavors president del Govern, Mariano Rajoy, i la seva entrevista a l’informatiu de Pedro Piqueras a Telecinco el 23 de febrer del 2015 va ser, amb 4.269.000 espectadors, la més vista d’un polític des del 2004. Tot un èxit per a un personatge «obsessionat amb els mitjans de comunicació», com va admetre ell mateix en una entrevista a JotDown (octubre del 2015).

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.