Per a alguns el procés sobiranista ha estat la tomba del catalanisme, per a d’altres el catalanisme n’ha estat el principal responsable i per a molts altres el catalanisme segueix essent un programa polític útil. La prova és la inflació de grups polítics i d’associacions que es reclamen com a tals, a banda de nombroses personalitats que ho fan a títol individual. Hi ha partits i associacions de llarga trajectòria, però la majoria han sorgit precisament a l’ombra i com a contrapunt de la deriva secessionista d’una part del catalanisme.

Fa uns mesos, a iniciativa d’un dels principals espais de trobada, Portes Obertes al Catalanisme, es va publicar el llibre Catalanisme: 80 mirades (i +) on persones d’aquesta òrbita ideològica analitzaven la trajectòria, vigència, la situació i els reptes del catalanisme. Les pàgines que segueixen en recullen el testimoni i donen un pas volent respondre a la qüestió de quina hauria de ser avui la prioritat del catalanisme. Han estat convidats a respondre dirigents dels partits catalanistes, representants de les diferents associacions i col·lectius així com un seguit de persones que han tingut o estant tenint un paper rellevant en la preservació i articulació d’aquest espai ideològic.

Per llegir l'article complet fes una prova gratuïta de 15 dies o fes una subscripció de pagament. Accedeix si ja ets subscriptor.